Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poarta cea nouă a Vămii din Braşov apărea în peisajul oraşului în jurul anului 1838 pentru a o înlocui pe cea veche, ce reprezentase prima poartă de acces în cetate, ridicată aici în secolul al XVI-lea.

Un adevărat pilon al sistemului defensiv al oraşului, vechea poartă era mărginită de un pod mobil cu lanţuri, care se închidea noaptea, şi era prevăzută cu 33 de puşti.

Un cutremur teribil a zguduit-o însă în 1738, construcţia fiind dărâmată complet în 1836. Noua poartă avea o funcţie mai degrabă comercială, aici fiind plasat oficiul vamal, unde se încasau vămile negustorilor din zonă. Era prevăzută, aşa cum se poate vedea şi în imagine, cu două treceri, una pentru pietoni, iar cealaltă pentru vehicule.

Nu a rezistat nici aceasta foarte mult, devenind desuetă la finele secolului al XIX-lea, atunci când în apropiere au fost aşezate şinele pentru tramvai. Constructorii porţii nu anticipaseră această găselniţă a progresului, astfel că înălţimea ei nu permitea trecerea tramvaiului.

Ca atare, în 1891, şi noua poartă, şi cea veche, au fost răpuse. Astăzi, strada pe care se afla poarta, denumită în trecut Strada Vămii, se numeşte Strada Mureşenilor.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite