Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Vatra Dornei
Cazinoul din Vatra Dornei

Inaugurat la 10 iulie 1899, Cazinoul din Vatra Dornei avea să atragă în încăperile sale luxoase nobilimea austro-ungară şi românească deopotrivă.

Fusese proiectat după modelul cazinoului din Baden-Baden, cu care clădirea se aseamănă în mod izbitor. Iniţiativa îi aparţinuse primarului de atunci al Dornei, Vasile Diac, care urmărea să sporească potenţialul turistic al staţiunii.

Scopul său a fost îndeplinit. În primele decenii ale secolului XX, împăraţi, arhiduci, doamne şi domni din lumea bună a Europei veneau aici să joace poker, barbut sau ruletă şi apoi să danseze în ritmurile fanfarei din Viena în marea sală de bal, decorată cu trei policandre de cristal de Murano, ce au luminat la început cu lumânări, apoi cu becuri electrice. Cele două războaie mondiale au şters mult din strălucirea edificiului.

În timpul comunismului, luxosul cazinou a fost transformat în club muncitoresc, adăpostind şedinţe de partid sau întâlniri sindicale. În prezent, clădirea, în paragină, se află în proprietatea Bisericii, care nu dispune de fonduri pentru a o restaura şi refuză să cedeze drepturile asupra ei. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite