Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumita firmă vieneză de arhitecţi Fellner şi Helmer realiza, la începuturile anului 1899, proiectul unei clădiri destinate teatrului din Oradea, prima de acest gen din oraş.

Firma avea să mai semneze planurile câtorva construcţii de aceeaşi talie, ridicate în România la începutul secolului al XX-lea, într-o perioadă de explozie culturală, una dintre acestea fiind clădirea Teatrului şi a Operei din Cluj. Abia în octombrie 1927 se inaugura însă pe scena Teatrului din Oradea, denumit atunci Teatrul „Regina Maria", prima stagiune românească, ce includea în program spectacolele Teatrului Naţional din Cluj. La cârma instituţiei se afla, la vremea respectivă, scriitorul Victor Eftimiu.

Reprezentaţiile româneşti au fost întrerupte în anii celui de-al Doilea Război Mondial, fiind reluate abia în 1946, când stagiunea era deschisă cu melodrama intitulată „Cerşetori în haine negre". În acelaşi an, teatrul trecea de asemenea în proprietatea statului, schimbân­du-i-se denumirea în cea pe care o păstrează şi astăzi -Teatrul de Stat Oradea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite