Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacăul avea o istorie a reprezentărilor teatrale veche de 100 de ani atunci când se puneau bazele Teatrului Bacovia. La 20 ianuarie 1848 avea loc, în oraş, prima reprezentaţie teatrală, în interpretarea unui grup de tineri băcăuani.

Iniţiativa aparţinea unui anume clucer Alecu Vilner. Dar, pentru că nu exista încă o clădire destinată exclusiv teatrului, multă vreme spectacolele au fost organizate pe unde se putea. Prima clădire de acest fel a existat abia din 1873, fiind finanţată de Neculai Drăgoianu, un om bogat din Bacău, pasionat de teatru.

În august 1948, sala fostului cinematograf Mărăşti a fost atribuită în exclusivitate teatrului care astăzi poartă numele poetului George Bacovia. La data de 9 noiembrie avea loc premiera piesei „Alarma" şi, în acelaşi timp, prima reprezentaţie a noului teatru. Pe atunci, instituţia purta titulatura „Teatrul de stat Bacău", mai târziu primind denumirea „Teatrul dramatic Bacovia". Clădirea  găzduieşte astăzi o secţie pentru tineret şi copii - Teatrul de Animaţie.   

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite