Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între anii 1900 şi 1947, clădirea din imagine a găzduit, în Iaşi, sediul Institutului francez Sacré Coeur coordonat de surorile din Congregaţia Notre Dame de Sion.

Construcţia fusese ridicată încă din anul 1815 şi aparţinuse vistiernicului Alecu Balş. Aici fusese organizată, în 1817, prima piesă de teatru în limba română. Prestigiul stabilimentului fusese subliniat de încă un eveniment de răsunet desfăşurat aici - un concert dat de către pianistul şi compozitorul austriac Franz Liszt la 18 ianuarie 1847.

În prima decadă a deceniului XX, conducerea institutului a construit o anexă situată pe partea dreaptă a clădirii, pe care a transformat-o într-o capelă rezervată uzului călugăriţelor şi elevelor catolice ale institutului. După 1947, anul în care institutul a fost desfiinţat, o parte a clădirii a intrat în posesia Liceului de artă „Octav Băncilă", partea veche a clădirii, în care se aflase Casa Balş, revenind apoi, timp de trei decenii, Conservatorului „George Enescu".

Astăzi, clădirea ce adăpostise călugăriţele ordinului Notre Dame de Sion timp de aproape jumătate de secol găzduieşte sediul Filarmonicii din Iaşi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite