Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1909, cu ocazia inaugurării oficiale a Portului Constanţa, Familia Regală vizita pentru prima dată oraşul, Regina Elisabeta rămânând fermecată de acest loc.

Inginerul Anghel Saligny primea astfel sarcina de a construi o reşedinţă oficială a Familiei Regale în Constanţa pe măsura spiritului romantic al Reginei, care dorea un loc intim, aproape de mare, fosta reşedinţă - clădirea de astăzi a Tribunalului - părându-i-se Reginei prea mare şi rece.

Construcţia Pavilionului Regal, denumit şi Cuibul Reginei, aflat la capătul digului de intrare în Portul Constanţei, s-a finalizat în 1910. După moartea Reginei Elisabeta, pavilionul a fost o vreme abandonat, apoi parţial distrus de un incendiu, fiind refăcut, în 1928, de către Regina Maria, care l-a moştenit.

În timpul comunismului, construcţia a adăpostit birouri sau a fost folosită ca depozit. La începutul anilor '60, s-a dispus demolarea integrală, dar câţiva ingineri au reuşit să salveze „Cuibul", invocând necesitatea unui depozit de materiale. În prezent, fostul pavilion regal adăposteşte Muzeul Portului Constanţa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite