Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Nouă din Craiova se numea astfel dintr-un motiv foarte clar. Trebuia să se deosebească de Piaţa Veche, numită şi Marşeu (o adaptare locală a cuvântului franţuzesc „marché”).

Fotografia surprinde o imagine din anul 1925, perioadă în care Piaţa Nouă era situată pe locul unde se află astăzi Teatrul Naţional din Craiova şi în care a existat până în anul 1966. Platforma pieţei a fost terminată în anul 1871, iar hala în 1874, după planurile arhitectului francez Godillot, pe un maidan al oraşului ce aparţinuse celebrei familii craiovene Gigurtu.

În 1881 se dădea o ordonanţă a primăriei care prevedea înfiinţarea unei gherete pentru adăpostul sergenţilor de piaţă care aveau rolul de a menţine ordinea publică.  Hala avea echipamente moderne pentru vremea aceea, fiind dotată cu instalaţii frigorifice pentru păstrarea alimentelor.

Spaţiul pieţei era foarte bine sectorizat, existând porţiuni bine delimitate, în aer liber sau închise, pentru vânzarea diferitelor produse. În 1966, Piaţa Nouă a fost mutată în locul în care se găseşte şi astăzi.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite