Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Ligii Culturale
Palatul Ligii Culturale

Între Parcul Izvor şi Grădina Cişmigiu din Bucureşti, pe Splaiul Dâmboviţei, se află o impozantă clădire în stil Art Deco, vizibilă şi astăzi din toate unghiurile zonei Izvor.

Clădirea este cunoscută sub denumirea de Palatul Ligii Culturale şi a fost ridicată într-o perioadă de efervescenţă culturală a ţării noastre. Construcţia ei a început în 1926 urmând planurile arhitectului Ion Trajanescu, şi a fost finalizată în 1929, sub coordonarea inginerului Constantin Cihodaru.

Pe faţada clădirii se pot distinge decoraţiuni în stil neo-românesc. În perioada interbelică, în clădirea Palatului Ligii Culturale, a funcţionat sediul revistei „Neamul Românesc", publicaţie fondată în 1906 şi condusă de marele istoric Nicolae Iorga.

În anii '80, în perioada în care, vizavi de clădire, se ridica Casa Poporului, podul vechi peste Dâmboviţa din faţa Palatului Ligii Culturale era înlocuit de altul nou, mult mai simplificat şi mai monoton, ca structură, comparativ cu cel vechi. Astăzi, clădirea adăposteşte, la parter, Sala Izvor a Teatrului Bulandra.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite