Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

„Bojdeuca de căsuţă“, cum o numea însuşi Creangă, a fost locuinţa scriitorului în ultimii ani de viaţă, între 1872 şi 1889.

Casa era situată în mahalaua Ţicău din Iaşi, pe o ulicioară pe care autorul o descria astfel: „plină de noroi când sunt ploi mari şi îndelungate, zise şi putrede; la secetă geme colbul pe dânsa".

Cu vedere spre dealurile Ciric şi Şorogari, casa are prispă şi cerdac şi este alcătuită din două încăperi dispuse simplu, de o parte şi de alta a tindei. În camera din dreapta a fost găzduit însuşi Mihai Eminescu în 1876, într-o vizită în timpul căreia Creangă era sfătuit să scrie amintirile, povestirile şi poveştile sale.

Începând cu 15 aprilie 1918, bojdeuca a fost transformată în muzeu, devenind astfel prima casă memorială din România. Astăzi, curtea bojdeucii e păzită de bustul de granit al lui Creangă, realizat de Iftimie Bârleanu în 1968, precum şi de o statuie realizată de studenţi ai Academiei de Arte Plastice. Interiorul casei este populat de exponate originale ce au aparţinut povestitorului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite