Adevăruri de altădată: Către Cititori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Onouă revistă? (...)  Adeverul de Joi nu e numai o nouă revistă, ci are pretenţia să ajungă o revistă nouă - nouă prin factură şi conţinut, nu prin titlu.

Tilul nu l'am căutat original sau expresiv, ci pur şi simplu distinctiv, ceea ce de alt fel este adevăratul rol al numirilor şi al titlurilor. (...) Adeverul de Joi nu vede lumina zilei nici pentru a da satisfacţia tiparului manuscriselor voluminoase ale unor tineri scriitori - mai mult tineri de cît scriitori - al căror geniu neînţeles ar fi silit să se mist e în proprie adoraţie, din imposibilitate de revelare. Nu. Prevenim chiar de la început pe aceşti juni literaţi că vom avea un coş implacabil, şi că încurajarea tinerelor talente e o industrie pe care n'o exploatăm.

Scopul nostru e cu desăvârşire altul. Mai înainte de toate, ne vom îndeletnici cu viaţa publică a ţarei noastre. (...)Dar afară de viaţa politică, ţara noastră are, de bine de rău, şi o viaţă literară, artistică, ştiinţifică. A urmări manifestările acestei vieţi, a le înregistra cu imparţialitate, pe măsură ce se vor produce, va fi una din primele preocupări ale revistei de faţă. Fireşte, imparţialitatea înregistratei nu ne va scuti de a le supune unei critici sincere şi energice.

Astfel, vom da o bibliografie analitică şi critică a tuturor publicaţiilor româneşti de oare care importanţă; vom ţine pe cetitori în curent cu activitatea teatrului nostru naţional, dînd tot-d'auna expresie sinceră convingerei noastre fără a ne lăsa influenţaţi de consideraţii străine de arta dramatică sau musicală; în fine vom publica dări de seamă critice despre expoziţiile româneşti de artă plastică, dînd, de va fi cazul, şi reproduceri îngrijite după operele mai de valoare ale artiştilor romîni.

În acelaş timp ne-am asigurat colaborarea unui însemnat număr de literaţi romîni cu reputaţie stabilită, cari ne vor da din cînd în cînd versuri, schiţe, nuvele, etc., inedite - aceasta, pentru a satisface şi cerinţele beletristice ale publicului cetitor. Însă, precum am spus din capul locului, nu ne vom mărgini la ţara noastră. (...) Cu un asemenea program, sperăm că Adeverul de Joi va putea deveni în curând o necesitate pentru publicul românesc, o hrană intelectuală şi sufletească de care nu se va mai putea lipsi. Aceasta este raţiunea noastră de a fi; şi parafrazând o vorbă cunoscută: Aşa vom fi - sau nu vom fi de loc". (Articol de inaugurare a ziarului „Adeverul de Joi", 15 octombrie 1898)

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite