Cu pianul pe Calea Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vioara Guarnieri „Catedrala“, pe care a cântat Enescu, s-a întâlnit pe scenă cu pianul Steinway al Festivalului Internaţional care poartă numele compozitorului.La Muzeul Naţional „George Enescu“, în Salonul de muzică al Palatului Cantacuzino, s-a deschis miercurea trecută o stagiune extraordinară.

Ne-am întrebat prin ce este ea extraordinară şi am aflat de la directoarea muzeului, Laura Manolache, că prima zi de miercuri din luna mai a marcat inaugurarea pianului Steinway al Festivalului Internaţional „George Enescu“ (adus de curând în ţară direct de la Hamburg prin sponsorizarea Unicredit Ţiriac).

Este pianul de concert al Festivalului „Enescu“, dar, dat fiind faptul că nu are de ce să stea la Sala Palatului cu o husă pe el, în cele 23 de luni care separă ediţiile festivalului, el va petrece această perioadă nu „hibernând”, ci încercând să atragă publicul către Salonul de muzică al Palatului Cantacuzino.

Un loc bun de turism cultural

Dacă vioara Stradivarius la care cântă Alexandru Tomescu face turul ţării, de ce nu ar face şi nou-nouţul pian Steinway (păstrând proporţiile şi luând în consideraţie gradul de mobilitate) un drum pe Calea Victoriei, spre delectarea potenţialului public care ar putea fi atras la „Casa cu lei”, cum mai este numit Palatul de pe Calea Victoriei nr. 141?

Potenţialul de turism cultural al acestui palat ar putea creşte, cu atât mai mult cu cât organizatorii intenţionează să susţină stagiunea şi în timpul verii. Deocamdată, concertul din mai a avut pe afiş nume celebre: Valentin Gheorghiu şi Roxana Gheorghiu au putut fi ascultaţi în încântătoarele lucrări pentru pian la patru mâini „Suita «Dolly»” de Gabriel Fauré şi „Mică suită“ de Claude Debussy, iar Gabriel Croitoru, care cântă şi el pe un instrument remarcabil, vioara Guarnieri „Catedrala“, a putut fi ascultat în „Sonata a III-a pentru pian şi vioară în caracter popular românesc”.

Al doilea concert, programat pe 3 iunie, îl va avea ca protagonist pe pianistul Viniciu Moroianu. Recitaluri vor fi în fiecare zi de miercuri, inclusiv vara, dar celelalte vor fi susţinute de tinere talente - elevi ai liceelor de muzică şi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Cu o pauză dedicată Festivalului „George Enescu” în luna septembrie, stagiunea se va relua în toamnă.

Atmosfera caldă şi intimă a salonului (capacitatea sălii este de 50-60 de locuri), publicul în bună măsură avizat, repertoriul interesant, dar suficient de popular, reprezintă atuuri ale unui recital bine gândit pentru a atrage spectatorii. Ceea ce mai trebuie descoperit este o metodă de a promova astfel de oaze de normalitate culturală în medii cât mai diverse, astfel încât, dacă s-ar putea, concertele stagiunii Muzeului „Enescu” să fie frecventate în permanenţă de un public nou.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite