Adriana Feşteu - braşoveanca de pe scena Operei londoneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a terminat Academia de Muzică „Gheorghe Dima", din Cluj, tânăra a plecat în Anglia, unde a acceptat un loc la Academia Regală de Muzică.

A început să studieze muzica de la vârsta de 6 ani, la Liceul de Arta „Tudor Ciortea". „Îmi amintesc cu drag de primele ore de pian, cu doamna Codruţa Craioveanu. Prin răbdarea şi dedicaţia ei m-a ajutat să încep să înţeleg muzica", spune tânăta artistă.

image

La vârsta de 10 ani a început să cânte în corul şcolii, „Transilvania", dirijat de Gheorghe Popa. A avut parte de o experienţă extraordinară: întotdeauna memoram prima toate cântecele. În cor am avut ocazia să învăţ mai mult despre voci şi am participat la primele concursuri din viaţa mea. Am participat la concursuri în America, Germania, Grecia şi Italia. Aşa am aflat ce înseamnă să fii «cântăreţ profesionist»: cum să ai grijă de voce, cât e de importantă odihna, repetiţiile şi starea bună de spirit înainte de o competiţie. Astfel că, la 14 ani, am început să studiez canto clasic la liceu", mărturiseşte Adriana Feşteu.

image

„Ascultam Traviata acasă, pe discuri de vinil, cu Beverly Sills şi Nicolai Gedda în rolurile principale. Mai târziu, am primit un CD cu Maria Callas, pe care îl ascultam zilnic. Eram fascinată în special de tehnica de bel-canto italian şi de operele lui Bellini, Donizetti şi Rossini".

image

Decizia de a urma cursul de operă la facultate a venit firesc:  „Am urmat cursul de canto de la Academia de Muzica „Gheorghe Dima" din Cluj unde am lucrat cu profesori admirabili. Dintre cei mai dragi mie se numără domnul Gheorghe Roşu, profesorul meu de canto, Iulia Suciu şi Codruţa Ghenceanu - pianiste acompaniatoare de excepţie, domnul Victor Dumanescu cu care am avut plăcerea să colaborez la debutul meu pe scena Operei Maghiare din Cluj şi, nu în ultimul rând, doamnei Niculina Mirea".

Titulară în „Carmen", de Bizet

După absolvire, a plecat la Londra, unde a primit un loc la Academia Regală de Muzică, în urma unei audiţii. „Am urmat doi ani de Masterat, iar acum lucrez cu diverse companii de. Am lucrat cu Garsington Opera, unde se pun în scenă trei opere în fiecare an. Cu ei am lucrat la o producţie nouă - «La Cenerentola» de Rossini, împreună cu David Parry. De atunci, am fost invitată să colaborez cu ei în fiecare vară"

image

După ce a terminat cursul de operă, a fost contactată pentru o colaborare de o companie care promovează tinere talente în Anglia, „British Youth Opera". „Cu ei am lucrat la «Il Signor Bruschino» şi „La Scala di Seta" de Rossini, cu spectacole care au avut loc în West End (echivalentul Broadway-ului american)", a dezvăluit Adriana.

Momentan, artista joacă în „Madam Butterfly", de Puccini şi „La Belle Helene", de Offenbach. În mai va începe repetiţiile la o operă de Vivaldi, „La verita in Cimento". Apoi, următorul anagajament este debutul ei în rolul titular din opera „Carmen" de Bizet, în august.

Îmi place

„Ador să citesc cărţi despre istorie şi reviste despre ultimele descoperiri ştiinţifice. Îmi plac plimbările lungi, pe malul mării sau căţăratul pe munţi. Totodată, savurez serile cu colegii, după spectacole, în care ne amintim de tot ce am făcut pe scenă şi râdem de greşeli".

Nu-mi place

„Nu-mi place să pierd vremea şi nu îmi place actuala divinizare şi mediatizare a muzicii de proastă calitate. Socotesc astfel de muzică o pierdere de vreme...".

mininterviu:

Ai fost invitată să concertezi în ţară?

Încă nu.  Am plecat de acasă imediat dupa absolvire şi, din păcate, nu am avut ocazia să mă fac cunoscută în România înainte de a pleca, pentru a mă putea bucura acum de acest gen de invitaţii.

Sunt promovate valorile în România?

Pe de-o parte, da. Am prieteni buni cu care am studiat în facultate, care îşi fac la ora actuală cariere în România.  Sigur, mereu e loc de mai mult şi ne-am dori ca aceste talente să fie mediatizate mai mult.

Cât de greu pătrunzi în lumea artistică internaţională?

Trebuie să faci mereu audiţii la companii noi şi trebuie să fii mereu pregătit la orice fel de raspuns. Dacă fac 15 audiţii în decurs de o luna, probabil o să primesc o slujbă sau cel mult două. Dar restul nu pot fi considerate eşecuri, ci pur şi simplu... fac parte din meserie.

Născută. 21.01.1985, Braşov

Studii. Masterat în Operă la Academia Regală de Muzică, Londra.

Familie. Necăsătorită.   

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite