Vechiul Bucureşti, teleportat în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii şi canadienii au aplaudat “O noapte furtunoasă” - varianta operetă. Seria celor trei spectacole susţinute de ansamblul Operei Comice pentru Copii din Bucureşti în Statele Unite şi în Canada s-a adresat în modul cel mai direct comunităţii româneşti de peste ocean.

Pentru românii din străinătate, a vedea un spectacol integral în limba română şi nu doar o serie de numere artistice susţinute de 2-3 actori reprezintă o raritate şi un lux.

Aşa se face că un spectacol care la Bucureşti se adresează copiilor de gimnaziu a fost receptat acum de un alt fel de public, care recunoştea cu emoţie şi aplauda replicile din textul original al lui Caragiale care stă la baza producţiei musicalului “O noapte furtunoasă” de Roman Vlad, prezentat în America de o distribuţie remarcabilă în care s-au aflat Rodica Ocheşeanu, Gabriela Daha, Vicenţiu Ţăranu, Vali Racoveanu, Eugen Voicu, Daniel Filipescu, Valentino Tiron şi tânăra solistă pop Roberta.

La Toronto, spectacolul a fost găzduit de sala Centrului Cultural Comunitar, la Montreal de Sala Le Plateau, fost sediu al Filarmonicii din Montreal şi la New York de sala Colegiului public din Queens, toate săli mari, cu o capacitate de 600-700 de locuri. O reacţie foarte caldă a avut-o fiecare din cele trei publicuri întâlnite.

De altfel, deşi toţi spectatorii au fost foarte încântaţi, publicul din Canada a fost cel mai entuziasmat şi, de altfel, mai numeros, lumea venind şi din toate localităţile-satelit aflate în împrejurimile oraşelor mari unde au avut loc spectacolele pentru a-i vedea pe artiştii români.

S-a cântat cu entuziasm, spectacolul a fost captivant, dinamic, generând aplauze şi numeroase rechemări la rampă. Iar acest fenomen este cu totul neobişnuit peste ocean, mai ales în Statele Unite, unde publicul este relativ rece şi foarte rar îşi manifestă satisfacţia într-o manieră europeană, astfel încât cântăreţii să-şi poată da seama dacă au plăcut sau nu.

Stela Popescu, invitat special

Organizat de Opera Comică pentru Copii în colaboare cu Romanian International Voices şi ICR New York, turneul a avut ceva cu totul special pentru reprezentanţii diasporei româneşti de peste ocean, cea căreia îi era dedicat.

Pe de o parte, a fost vorba despre emoţionantele momente muzicale din partea a doua, care i-au proiectat pe ascultători în atmosfera Bucureştiului de altădată, prin acele melodii al căror farmec refuză să pălească odată cu trecerea anilor, cu atât mai mult atunci când beneficiază de o interpretare de ţinută, semnată de solişti de operă.

Pe de altă parte a fost faptul că invitat special a fost Stela Popescu, pe care au putut-o auzi cântând mai mult ca de obicei. În plus, în afara recitalului, a fost prezentat un spectacol integral, musicalul “O noapte furtunoasă”, un adevărat răsfăţ. De altfel, ansamblul a fost invitat din nou în Canada în 2009, cu musicalul “Coana Chiriţa”, în care rolul titular este susţinut de aceeaşi inepuizabilă Stela Popescu.

Fondată de muzicologul Smaranda Oţeanu-Bunea în 1998, Opera Comică pentru Copii se află acum la a zecea stagiune la Bucureşti. Spectacolul lunii noiembrie, care este prezentat la Palatul Naţional al Copiilor, în fiecare luni şi marţi de la orele 14 şi 16, este o premieră cu baletul de buzunar “Mirandolina”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite