Un concert simbolic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A asculta la Bucureşti un concert al Orchestrei Simfonice Naţionale a Companiei Publice „Teleradio“ Moldova, căreia i s-a alăturat şi Orchestra Naţională Radio, pare a ţine de normalitate. Cu toate acestea, muzicienii de peste Prut au revenit să concerteze pentru publicul bucureştean după 20 de ani de absenţă.

Deşi eforturile organizatorice pentru ca această iniţiativă să devină realitate în seara de 27 martie 2011 au fost considerabile, într-un final, iată, că totul a devenit realitate, într-o zi aniversară, în care se marcau 93 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României.

Orchestra Simfonică „Teleradio" Moldova mai concertase la Bucureşti în urmă cu 20 de ani, dar evenimentul de acum avea cu totul altă conotaţie, concertul adresându-se unui public larg, deoarece a fost transmis în direct pe posturile Radio România Cultural, Muzical, Iaşi şi Radio Moldova, dar şi de TVR Cultural şi Teleradio Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Radio România în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Compania Publică „Teleradio Moldova", coproducătorul evenimentului fiind TVR Cultural. Dirijată de Gheorghe Mustea, fondatorul formaţiei, Orchestra „Teleradio" Moldova a venit în faţa publicului bucureştean cu un program reprezentativ, care a început cu „Dacofonia nr. 1" de Tudor Chiriac şi a continuat cu „Rapsodia I" de Enescu, „Concertul nr. 2" pentru orchestră de Gheorghe Mustea dedicat lui George Enescu şi, în final, „Simfonia a VII-a" de Beethoven.

O rapsodie şi două orchestre

Elementul de unicitate, care se presupunea că trebuie să garanteze succesul acestui eveniment, a fost dat de premiera absolută a prezenţei celor două orchestre simultan pe aceeaşi scenă, pentru „Rapsodia română nr. 1" de George Enescu. De altfel, neobişnuita combinaţie între cele două orchestre a conferit o sonoritate cu totul particulară rapsodiei, care a putut fi ascultată într-o versiune mai puţin familiară publicului bucureştean.

Spre deosebire de Orchestra Naţională Radio care are aceeaşi vârstă cu radioul public, adică mai bine de 80 de ani, Orchestra Simfonică „Teleradio" Moldova este mult mai tânără, deoarece s-a înfiinţat în decembrie 1989, chiar sub bagheta dirijorului Gheorghe Mustea, cel care a dirijat-o şi la Bucureşti. De-a lungul timpului, orchestra a obţinut numeroase succese în promovarea artei moldoveneşti în lume, dar şi prezentând serii de concerte simfonice şi camerale în săli din Chişinău şi nu numai.

Romantismul fundamental al muzicienilor moldoveni s-a regăsit şi în selecţia repertorială pentru concertul de la Bucureşti, cele trei lucrări româneşti din program ilustrând în mod deosebit elementele de folclor din creaţia românească, mai rar ascultate în ultimul timp pe scenele noastre. Un astfel de eveniment va rămâne cu siguranţă în arhiva sentimentală a celor prezenţi în sală, dar şi a Orchestrei Naţionale Radio. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite