Umbrele lui Răzvan Mazilu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dansatorul întruchipează pe scenă atât personajul feminin, cât şi pe cel masculin, din povestea foarte clar decupată coloristic în negru, roşu, alb.  “Umbre de lumină”  este un one-man-show în întreaga accepţiune a cuvântului, chiar dacă de această dată e vorba despre un spectacol în care personalitatea lui Răzvan Mazilu este pusă în valoare de un alt coregraf.

Coregrafia este semnată de francezul Philippe Tréhet, unul dintre cei mai apreciaţi coregrafi francezi, cu spectacole montate pentru companii importante de dans, precum Nederlands Dans Theater (Olanda), Francisco Ballet (SUA) sau Bat Dor Dance Company (Israel).

Iată ce afirma Philippe Tréhet înaintea premierei: „Personajul pe care îl întruchipează Răzvan este un om închis în trecutul său, obişnuit să trăiască alături de fantomele iubirilor sale pierdute. În lupta de a se elibera de trecut, umbrele îi vor deveni, mai presus de toate, cei mai buni aliaţi.”

Dansul şi lupta interioară
 
“Umbre de lumină” este un spectacol care pune mult mai multe probleme decât “Un tango mas” sau “Urban Kiss”.

Sfâşiere interioară, diferite faţete ale interpretării, Răzvan Mazilu înfăţişează scenic prin tehnicile de dans care l-au consacrat o luptă interioară permanentă, de data aceasta ajungându-şi sieşi, întruchipând atât personajul feminin cât şi pe cel masculin din povestea foarte clar decupată coloristic în negru, roşu, alb, fiecare cu simbolistica ei clară.

Costumele sunt concepute de Doina Levintza, care oferă, de altfel, singura contribuţie românească de pe afiş în afara protagonistului.

Dacă scenografia minimalistă şi coregrafia sunt semnate de  Philippe Tréhet, se mai poate vorbi despre doi autori ai spectacolului: despre compozitorul muzicii, Jean-Jacques Schmidely, care evoluează într-un spectru foarte larg, de la minimalism la interesante combinaţii între o muzică originală şi citate din muzica de operă, şi de autorul discursului video de pe fundal, Ronan Legendre.

 Deşi iniţial dădea senzaţia unor abordări alunecând în clişeu, pe măsură ce se succed tablourile, diversitatea manierelor de filmare, a tipului de montaj, a prelucrărilor prin efect şi, nu în ultimul rând claritatea simbolisticii, conturează o dimensiune esenţială pentru spectacol.

O coproducţie între Fundaţia PerfoRM şi Teatrul Odeon, "Umbre de lumină" este un spectacol de dans contemporan care oferă satisfacţii chiar unui public mai puţin familiarizat cu genul. Şi toate acestea pentru că fiecare tablou, fiecare manieră de a traduce prin dans o stare sau o atitudine îşi găsesc justificarea şi răspund la întrebarea „de ce?”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite