Tuşe de culoare pentru imaginea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuşesc oare acţiunile oficiale de promovare a imaginii României să contracareze efortul zilnic de şifonare a acesteia susţinut de fel de fel de cetăţeni români care trăiesc în Italia?. Concertul de la Veneţia care i-a reunit pe soprana Leontina Văduva, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail, acompaniaţi de Orchestra Teatrului La Fenice, a ridicat sala în picioare.

Într-o zi în care românii au votat, chiar şi la Veneţia (la secţia organizată la sediul ICR), seara târziu plonjam în interiorul somptuos al Teatrului La Fenice, pentru a participa la un concert de gală ce marca în avans Ziua Naţională a României, concert a cărui dată era stabilită cu ceva timp înaintea fixării datei alegerilor.

Iniţiativa avea mai multe straturi de semnificaţii. Cel mai important rămâne cel oficial, de a onora un om ale cărui gesturi în favoarea culturii române au fost numeorase şi semnificative în ultimii ani. Massimo Cacciari, primarul Veneţiei, a fost decorat cu "Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Mare Ofiţer", conferit de preşedintele României, prin intermediul directorului ad interim al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Monica Joiţa.

Puţini ştiu că este vorba despre un personaj care a contribuit în mod semnificativ la obţinerea pentru România a statutului de ţară invitat de onoare la ediţia din 2008 a Carnavalului de la Veneţia sau şi-a oferit patronajul în desfăşurarea campaniei vizuale "Mari români la Veneţia", în 2009.

Se pare că, în pofida aparenţelor cultivate de presă, România se bucură de sprijin la nivel internaţional chiar şi în Italia, în profunzime acestea fiind gesturile care contează la nivel istoric.

Totuşi, efortul celor care se ocupă de imaginea României trebuie să fie mult mai mare acum, iar „reţeta" aleasă pentru concertul petrecut în urmă cu câteva seri la Veneţia a fost una care a ridicat sala în picioare.

Un concert popular

Organizatorii au fost ICR Veneţia în parteneriat cu Radio România, cu sprijinul autorităţilor locale veneţiene, iar concertul a fost înregistrat de RAI şi Radio România, urmând a fi transmis în ţară chiar în data de 1 decembrie.

Opţiunea pentru trei solişti reprezentativi ai generaţiei afirmate în ultimii 20 de ani, reprezentând atât muzicienii care trăiesc în România, cât şi diaspora artistică, a fost inteligentă, protagonişti fiind soprana Leontina Văduva, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail, acompaniaţi de Orchestra Teatrului La Fenice, dirijată de Andrea Battistoni.

Programul a avut nota lui popularitate. Totuşi, într-o ţară cu tradiţia muzicală a Italiei, pentru a ieşi în evidenţă trebuie să oferi şi lucrări clasico-romantice pentru care se vor găsi întotdeauna termeni de comparaţie, precum ariile celebre din opere, dar şi puţină culoare locală, precum cea din „Doina" lui Enescu sau „Balada" lui Ciprian Porumbescu.

Deşi la Teatrul La Fenice se găsea în principiu un public favorabil artiştilor români, dat fiind prilejul festiv, am simţit că în afara politeţii au existat şi momente de sincer entuziasm, adresate în mod deosebit violonistului Alexandru Tomescu, care în „Meditaţia din Thaïs" de Massenet şi în „Introducere" şi „Rondo capriccioso" de Camille Saint-Saëns a oferit un regal de sensibilitate şi performanţă tehnică.

Combinaţia între opusuri celebre ale repertoriului internaţional şi lucrări româneşti, cu mai discret sau mai pronunţat parfum folcloric, a descris tabloul unui convingător concert popular, bine conceput pentru scopul pe care îl avea de atins. O iniţiativă culturală similară este programată în data de 2 decembrie la celebra sală Auditorium din Roma, când Alexandru Tomescu şi Horia Mihail vor evolua alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Radu Popa, într-un program Enescu, Marţian Negrea, Mendelssohn, Rossini.

Răspunsul la întrebarea din deschiderea acestui articol este pozitiv. Totuşi, nu putem să nu ne gândim la faptul că, în condiţii normale, astfel de concerte nu ar fi decât proaspete tuşe de culoare adăugate unui tablou deja luminos.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite