Surprize ale orchestrelor radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna viitoare vor avea loc două recitaluri deosebite: cel al Orchestrei de Cameră Radio, la Sala Auditorium, şi cel al Orchestrei Naţionale Radio, la Ateneul Român. Iubitorii de muzică clasică au avut parte de o serie de surprize, cea mai semnificativă fiind aceea că orchestrele radio au putut fi ascultate la Ateneul Român şi la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă.

Studioul de concerte „Mihail Jora“, construit în anii ‘50, odată cu sediul Radioului public, se află până în toamnă în reparaţii, urmând ca deschiderea stagiunii 2009-2010 să se facă într-o sală cu un aspect modern, care să pună mai bine în valoare calităţile Orchestrei Naţionale Radio şi pe cele ale Orchestrei de Cameră Radio.

Curiozitatea publicului de abonaţi ai Formaţiilor Muzicale Radio de a schimba sălile pentru a asculta orchestrele cu care era obişnuit de atâta timp în alt context vizual şi acustic a fost răsplătită cu evoluţii pe măsură.

„O viaţă de erou“

Am avut senzaţia acută că muzicienii din Orchestra Naţională Radio se simt bine pe legendara scenă a Ateneului, că sunt mândri că apar acolo în această formulă, pe de o parte pentru că orice schimbare de acest gen este binevenită pentru moralul unui ansamblu, iar pe de altă parte pentru că sala Ateneului are o valoare simbolică pe care nu o egalează niciun alt spaţiu dedicat artelor spectacolului în România.

Am fost la concertul care i-a avut ca solişti pe violonista Silvia Marcovici şi pe pianistul Aimo Pagin. Poate mai puţini ştiu că cei doi sunt mamă şi fiu. Ceea ce am putut asculta a fost un duo solistic bine sudat, strălucirea violonistică a Silviei Marcovici fiind aceeaşi cu care ne-a obişnuit, odată cu fiecare apariţie a ei pe scenele bucureştene.

Farmecul şi aplombul ei inepuizabil transformă şi un opus mai puţin popular, cum este „Concertul în re minor pentru vioară, pian şi orchestră“ de Felix Mendelssohn într-un succes de public, Orchestra Naţională Radio dirijată de Joseph Caballe Domenech, un nume mai puţin cunoscut la noi, asigurând un acompaniament plin de temperament.

Forţa Orchestrei Naţionale Radio în debutul poemului simfonic „O viaţă de erou“ de Richard Strauss a fost potenţată de spaţiul scenei Ateneului Român, orchestra sunând extrem de unitar, cu frumoase intervenţii ale suflătorilor, cu o remarcabilă partidă de violoncel, cu o echilibrată evoluţie a concert maestrului Virgil Zvorişteanu în celebrul solo de vioară… A fost o versiune live pe care şi-ar dori să o reasculte orice meloman.

Creaţii în primă audiţie

Dacă nu faceţi parte dintre spectatorii constanţi ai orchestrelor radio şi v-am făcut curioşi, chiar în această seară, la Sala Auditorium a MNAR, puteţi participa la un eveniment muzical cu un repertoriu cu totul special – Sergiu Natra, Dinu Lipatti, Felix Mendelssohn.

Elementele deosebite sunt dirijorul Lior Shambadal, aflat pentru prima dată în România, compozitorul Sergiu Natra, plecat în Israel de aproape 50 de ani, care şi propune două dintre creaţiile sale în primă audiţie românească, şi pianistul român stabilit la Berlin, Cristian Niculescu, care va interpreta „Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră op. 3“ de Dinu Lipatti.

Ceea ce în orice caz nu trebuie să rataţi săptămâna viitoare sunt cele două închideri de stagiuni, cea a Orchestrei de Cameră Radio la Sala Auditorium (la 17 iunie) cu Alexandru Tomescu solist şi cea a Orchestrei Naţionale Radio la Ateneul Român (sâmbătă, 20 mai), cu „Simfonia a IX-a“ de Beethoven, dirijor Michioshi Inoue.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite