Pelerinajul viorii Stradivarius

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinajul viorii Stradivarius
Pelerinajul viorii Stradivarius

Alexandru Tomescu, însoţit de vioara sa Stradivarius, porneşte în al treilea turneu prin România, care se va încheia la 5 decembrie printr-un concert la Bucureşti. Nu mai reprezintă o noutate faptul că violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail au realizat deja două turnee naţionale în care au dus această vioară, numită Stradivarius Elder Voicu, în numeroase oraşe ale ţării.

Voiajul european al viorii Stradivarius a început tocmai la Santiago de Compostela, al treilea oraş de pelerinaj al creştinătăţii după Ierusalim şi Roma, ceea ce poate fi de bun augur, dacă va exista şi o continuare a acestuia. Sala de recitaluri de la Auditorium de Galicia a fost extrem de potrivită pentru recitalurile celor doi (13 şi 14 octombrie), fiind un spaţiu de concert cunoscut în oraş şi atrăgând astfel, în afara publicului de români, şi spectatorii spanioli obişnuiţi ai concertelor simfonice.

Aplauze la concertele din Spania

Publicul a rezonat puternic atât la cele „Şase dansuri româneşti“ de Bela Bartok, cântate cu vervă şi spirit de Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, cât şi la celelalte trei lucrări semnificative ale repertoriului din prima parte a secolului XX, „Suita italiană“ de Stravinski, sonatele pentru vioară şi pian de Debussy, respectiv Ravel.

Toate acestea au oferit artiştilor posibilitatea de a-şi etala atât virtuţile tehnice, cât şi pe cele expresive, rafinamentele de nuanţare şi de frazare fiind aspectele favorizate de un astfel de repertoriu. Cu toate acestea, spectacolul violonistic nu a lipsit, atrăgând aplauzele entuziaste ale celor prezenţi.

Imediat ce s-au întors din Spania, cei doi muzicieni

s-au alăturat colegului lor din Romanian Piano Trio, violoncelistul Răzvan Suma, pentru a da startul celui
de-al treilea turneu naţional de toamnă Music On LG, inaugurat marţi, 20 octombrie, la Craiova. Acest al treilea turneu are ca repere 22 de seri şi respectiv 18 oraşe în care vor avea loc, în principal, recitaluri (18) cu muzică de Haydn şi Mendelssohn, dar şi concerte cu orchestra (patru), primul dintre acestea urmând să aibă loc sâmbătă, 24 octombrie, alături de Filarmonica din Timişoara şi dirijorul Radu Popa.

Muzică pentru toată lumea

Itinerariul din această toamnă are ca repere şi oraşe cu o viaţă muzicală densă, inclusiv Bucureşti (18 noiembrie - cu Orchestra de Cameră Radio şi 12 decembrie, recital la Sala Radio), dar şi localităţi în care astfel de întâmplări muzicale se petrec destul de rar, cum ar fi recitalul din 25 octombrie de la Brad sau cel din 27 noiembrie de la Oneşti.

Dacă organizatorii din Spania şi-au propus să demonstreze că imaginea României în lume poate fi şi alta decât cea consacrată de presă, Alexandru Tomescu şi Horia Mihail au altă miză, aceea de a demonstra că şi atunci când cânţi muzică clasică trebuie să ştii să te adresezi tuturor, nu numai elitelor. Şi se pricep de minune să o facă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite