Se întâmplă în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional „Timişoara muzicală“ a ajuns anul acesta la ediţia a 35-a. În oraşul de pe Bega soarele apune mai târziu şi luna plină este mai rotundă. Cel puţin aşa le pare unor bucureşteni veniţi la Festivalul „Timişoara muzicală“, sub numele Orchestrei Naţionale Radio, după 28 de ani de la ultimul concert susţinut aici.

Senzaţia acută a celor mai mulţi dintre noi era acea că am ajuns într-o ţară străină. Ne aflam într-un oraş cu un centru plin de clădiri superbe, pe care îţi puteai odihni privirea stând în faţa unei cafele mult mai ieftine decât în Bucureşti, seara urmând să fii primit de publicul oraşului ca o autentică vedetă. Privilegiată postură...

După 28 de ani

Muzicienii Orchestrei Naţionale Radio au venit la Timişoara împreună cu pianistul Horia Mihail, o cunoştinţă mai veche a timişorenilor, şi cu un dirijor pe care publicul de aici îl vedea pentru prima oară, Jin Wang. Deşi am fost surprinşi de densitatea vieţii culturale timişorene, în aceeaşi seară fiind programată o premieră la operă şi o alta la teatru, se pare că majoritatea spectatorilor au optat pentru a se întâlni cu muzicienii din Bucureşti şi cu un program gândit pentru publicul larg, mergând de la Chopin şi Rachmaninov la Enescu. Şi nu au avut ce regreta, pentru că emoţia artistică a crescut ascendent pe parcursul serii, Simfonia a II-a de Rachmaninov fiind cu adevărat un eveniment (transmis în direct şi de Radio Timişoara).

Ultimul romantic autentic, Rachmaninov este un compozitor care, deşi se bucură de o apreciere destul de limitată din partea muzicologilor, are parte de o admiraţie fără margini din partea melomanilor şi a interpreţilor. Lirismul lui zbuciumat, tumultuos, dureros, nu este o luare de poziţie deliberată în raport cu un curent estetic, ci reflexul direct al personalităţii sale nervoase, angoasate şi introvertite. Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Jin Wang au identificat şi au pus în evidenţă cu forţă filonul vibrant al muzicii lui Rachmaninov, simţind la rândul lor, la finalul serii, entuziasmul din ovaţiile timişorenilor.

Timişoara muzicală continuă

Operetă, jazz, concerte de muzică simfonică, Sala Capitol din Timişoara, dar şi Mănăstirea Şag, unde va avea loc Concertul extraordinar de Ziua Europei al Orchestrei Filarmonicii „Banatul" sub bagheta lui Gheorghe Costin, toate acestea au început la 29 aprilie cu acest concert extraordinar susţinut de Orchestra Naţională Radio.

Festivalul urmează să se încheie la sfârşitul lunii mai cu un concert al Big Band-urilor Universităţilor McNeese şi Northern Colorado din Statele Unite. Ediţia a 35-a a Festivalului Internaţional „Timişoara muzicală" este creaţia directorului Filarmonicii din Timişoara, Ioan Gârboni şi a echipei sale, a cărei inventivitate nu se dezminte nici de această dată, aducând în faţa publicului din oraş şi din zonă, dar şi a turiştilor, peste 20 de concerte şi recitaluri de muzică clasică, primă audiţie, dar şi programe care să atragă iubitorii de jazz, invitând personalităţi reprezentative ale culturii româneşti şi nu numai. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite