Muzica de astăzi, o nişă discretă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compozitoarea Irinel Anghel,  solista lucrării „Sacred”,  prezentată la Sala Radio
Compozitoarea Irinel Anghel, solista lucrării „Sacred”, prezentată la Sala Radio

În noiembrie, Uniunea Compozitorilor a organizat o decadă a muzicii româneşti, la aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români. Muzica contemporană românească - fie că vorbim despre anii ’80 ai secolului trecut, fie despre finalul primului deceniu al secolului XXI - rămâne, din păcate, un domeniu de nişă.

Totuşi, deşi aproape insesizabil pentru „mainstream", în muzica contemporană românească se întâmplă multe lucruri. Dacă singurul fenomen semnificativ al anului ajunsese să fie Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi din luna mai, care a trecut de a 20-a ediţie, în această toamnă, Uniunea Compozitorilor a găsit prilejul de a organiza o decadă a muzicii româneşti, la aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români.

Evenimentul central al festivalului a avut loc la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde au vorbit atât rectorul acesteia, compozitorul Dan Dediu, cât şi cei trei preşedinţi ai UCMR de după 1989, Pascal Bentoiu, Octavian Lazăr Cosma şi Adrian Iorgulescu. Cei prezenţi au putut vedea un film realizat de TVR cu imagini din arhivă, aducând în amintirea participanţilor gânduri, reflecţii, comentarii ale unor compozitori importanţi care nu mai sunt printre noi, expuse de-a lungul timpului (Ştefan Niculescu, Aurel Stroe, Corneliu Dan Georgescu, Costin Cazaban).

În context, Florin Croitoru şi Viniciu Moroianu au prezentat două lucrări de tinereţe ale lui George Enescu, „Appassionato" şi „Balada". Din acest festival nu putea lipsi un concert semnat de Archaeus, unul dintre ansamblurile cele mai fidele muzicii româneşti, care a prezentat un program impresionant prin numărul şi valoarea lucrărilor incluse.

Contribuţiile Orchestrei de Cameră Radio au constat în două concerte consecutive, în care au fost prezentate, sub bagheta lui Radu Popa, „Divertisment pentru orchestră de coarde" de Adrian Iorgulescu şi, sub bagheta lui Horia Andreescu, „Sacred" de Irinel Anghel, o lucrare deschisă răspunsurilor fiecăruia dintre noi. A putut fi ascultată muzică românească atât cu orchestra Filarmonicii George Enescu, cât şi cu Corul Accoustic, genurile mergând de la muzica electronică până la jazz şi muzică pop.

Meridian... în decembrie

Pentru cine doreşte să asculte muzică contemporană, ofertă există şi în această lună, când, între 13 şi 18 decembrie 2010, va avea loc la Bucureşti şi la Craiova cea de-a 6-a ediţie a Festivalului Internaţional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC", un eveniment muzical de referinţă în context. Având ca generic permanent „Puncte cardinale", Festivalul Secţiunii române de muzică contemporană e conceput în ideea raportării componisticii româneşti la valorile muzicale din lumea de azi, la ceea ce e nou în domeniul limbajelor şi experienţelor muzicale contemporane.

Ediţia a 6-a include pentru prima oară în program şi un concert simfonic, susţinut de orchestra Filarmonicii „Oltenia" din Craiova, cu lucrări exclusiv româneşti. La Bucureşti vor fi prezente cu acest prilej importante personalităţi componistice şi interpretative din Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Franţa, Letonia, Israel, Austria. Sălile în care se petrec concerte camerale, recitaluri, spectacole de operă şi experimentale sunt Aula Palatului Cantacuzino, sala „George Enescu" şi Studioul de Operă ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, sala Filarmonicii „Oltenia" din Craiova. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite