Leonskaja îl aduce pe Chopin la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supranumită „ultima mare doamnă a Şcolii Sovietice“ şi renumită pentru intransigenţa ei, pianista născută în Tbilisi, în 1945, concertează marţi, 14 decembrie, la Bucureşti. Recitalul celebrează aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui Frederic Chopin şi include în program interpretarea unor lucrări celebre precum Poloneza nr. 1 op. 26, Nocturna nr. 1 op. 27 sau Balada nr. 3, op 47.

Elisabeth Leonskaja , care de câteva decenii se află printre cei mai renumiţi pianişti contemporani, se înscrie în seria artiştilor de şcoală sau de „modă veche", fiind numită de către critică „o mare doamnă" şi, în acelaşi timp, o „antidivă". Cunoscută pentru rigoarea aproape milimetrică, dar şi pentru un soi de intransigenţă în ceea ce priveşte apariţiile media, Leonskaja este, de asemenea - alături de brazilianul Nelson Freire sau Daniel Barenboim -, unul dintre puţinii pianişti contemporani care interpretează dificilul Concert nr. 2 de Johannes Brahms, op. 83. În ciuda seriozităţii pe care o degajă - mai ales fizic -, pianista are o căldură aparte (amestecată, totuşi şi în acelaşi timp, cu o răceală a preciziei) în interpretare. O parte din această răceală ţine şi de parcursul ei biografic: Leonskaja, născută în Georgia în 1948, a studiat pianul la Moscova, apoi a părăsit URSS în 1978, stabilindu-se la Viena. Chiar dacă recunoaşterea a venit (mai ales) din Occident - a fost numită Membru de Onoare al Konzerthaus din Viena, iar în 2006 a fost premiată cu Crucea de Onoare a Austriei Clasa I pentru serviciile aduse vieţii culturale -, a susţinut, peste ani, concerte în Georgia, unde s-a întors de fiecare dată „cu drag şi cu plăcere".

Prietenia cu Richter

Unul dintre momentele esenţiale din viaţa şi din cariera lui Leonskaja a fost întâlnirea cu pianistul Sviatoslav Richter. Având şi aceleaşi gesturi şi expresii, nu doar o abordare apropiată a muzicii, cei doi au înregistrat, împreună, sonatele lui Mozart transcrise de Grieg pentru două piane - o înregistrare devenită legendară.

Despre întâlnirea cu Richter, pe care l-a cunoscut la finalul anilor '60, Leonskaja avea să povestească într-unul dintre puţinele interviuri acordate presei: „Prietenia noastră a fost incredibil de importantă. Richter a însemnat enorm pentru mine. Felul în care vedea lumea a marcat pentru totdeauna felul în care gândesc. Îmi aduc aminte că într-o seară, după ce mă ascultase cântând, mi-a făcut un compliment extraordinar. Încă eram foarte tânără. Avusesem un recital la Bonn, el era în public, împreună cu soţia . Mai întâi am cântat două sonate de Beethoven: nr. 2, opus 2 şi nr. 32, opus 111, apoi mare sonată a lui Ceaikovski. Înaintea concertului mi-a zis: «Lisa, cum poţi să faci asta? După opus 111, nu mai poţi cânta nimic!», dar după concert a revenit: «Deci, a fost posibil». Şi către soţia lui: «Fata asta e pe drumul cel bun.». Lui Richter îi datorez mai ales abilitatea de a cânta uşor."Concertul pe care Elisabeth Leonskaja îl susţine la Bucureşti încheie seria recitalurilor „Celebrating Chopin", organizate de Fundaţia Art Production la Ateneul Român.

Info

Recital Elisabeth Leonskaja, Bucureşti Ateneul Român, ora 19.00 În program: Poloneza op. 26 ; Nocturna op. 27; Sonata op. 35; Balada nr. 3; Nocturna op. 48; Poloneza-Fantezie op. 61 Preţul biletelor variază între 100 şi 200 de lei. Acestea pot fi achiziţionate de la Ateneul Român, magazinele Germanos, Vodafone şi Orange, librăriile Humanitas, dar şi online pe www.eventim.ro.

Primul concert, la 11 ani

Născută în Tbilisi, Georgia, într-o familie de origine rusă, Elisabeth Leonskaja (foto), un copil prodigios, a susţinut primul concert la vârsta de 11 ani. A urmat studiile Conservatorului din Moscova şi a emigrat, la Viena în 1978. De-a lungul timpului a concertat alături de cele mai mari orchestre ale lumii: New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra London sau Berlin Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor mari dirijori de prestigiu precum Maris Jansons, Sir. Colin Davis, Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling sau Yuri Temirkanov. A susţinut serii de recitaluri la Paris, Madrid, Barcelona, Londra, Edinburgh, München, Zürich şi Viena.

s
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite