Conjuncturi de bun augur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conjuncturi  de bun augur
Conjuncturi de bun augur

Un nou început pentru Studioul „Mihail Jora“ al Radiodifuziunii Române. Suntem înconjuraţi de veşti proaste, iar domeniul cultural nu face excepţie. Atunci când suntem puşi în faţa unei veşti bune însă, exprimarea bucuriei ne stinghereşte.

Data apariţiei acestui articol ar trebui să coincidă cu primele concerte găzduite de înnoitul Studio „Mihail Jora“ al Radiodifuziunii Române. Dotată cu scaune noi, beneficiind de modificări aduse scenei, de înlocuirea parchetului şi a mochetei şi nu peste puţin timp şi de reparaţia capitală a orgii şi de finalizarea montării acesteia, noua Sală Radio, aşa cum este cunoscută marelui public, va contrazice măcar pentru câteva clipe din viaţa fiecărui meloman pesimistul principiu al lui Peter: „Zâmbeşte, mâine va fi mai rău“.

Catedrală şi ateneu

Tot la acest moment, reverberaţiile începutului de stagiune a Orchestrelor Radio nu se vor fi stins, măcar şi pentru faptul că, datorită lucrărilor menţionate mai sus, acesta s-a petrecut în spaţii atipice atât pentru Orchestra Naţională, cât şi pentru Orchestra de Cameră Radio. Nu este vorba însă numai de săli, chiar dacă acestea au fost dintre cele mai prestigioase, respectiv Ateneul Român pentru concertul Orchestrei Naţionale Radio, avându-l la pupitru pe bine-cunoscutul Jin Wang, iar ca solist al Concertului nr. 2 de Rachmaninov pe pianistul Dan Grigore şi Catedrala Sfântul Iosif pentru concertul Orchestrei de Cameră şi Corul Radio, care a fost condusă de dirijorul Horia Andreescu şi l-a avut ca solist pe violonistul Liviu Prunaru în Concertul nr. 5 în la major de Mozart, ambele cu mare succes la public. Este vorba şi despre o conjunctură diferită de începuturile de stagiune din ultimii ani.

Toate evenimentele acestui nou început al orchestrelor şi corurilor radio - mă refer aici şi la evoluţia de la Frankfurt a Orchestrei Naţionale Radio, în deschiderea „Zilelor culturale ale Băncii Centrale Europene”, un eveniment organizat de această instituţie, împreună cu Banca Naţională a României, în colaborare cu Alte Oper Frankfurt, sau la participarea Orchestrei de Cameră Radio la Concertul de caritate de la Ateneul Român organizat de Casa regala a României - ar trebui să creeze climatul propice unei mult aşteptate emulaţii în rândul acestor colective de muzicieni.

Concertele noii stagiuni vor avea loc într-un cadru mult mai modern – o lipsă resimţită de altminteri de toată lumea în ultimii ani – fiind marcate şi de aceste „întâmplări“ muzicale a căror prezenţă s-a simţit în mod benefic în acest „mai altfel“ început de stagiune. Sunt caiete de sală şi afişe într-un nou format, se încearcă aplicarea unor noi metode de construcţie a evenimentului în jurul concertelor stagiunii, iar lista noutăţilor nu este cu siguranţă încheiată.

La un Festival Enescu din urmă cu câţiva ani, întâlnirea membrilor Orchestrei Naţionale Radio cu regretatul mare muzician Mstislav Rostropovici a creat un entuziasm care a ridicat simţitor nivelul orchestrei timp de două stagiuni. Vor reuşi noile evenimente să redeclanşeze acel resort intim în afectul instrumentiştilor? Vom vedea. Oricum, primele concerte lasă să se întrevadă prime semne pozitive, ceea ce este dătător de speranţă. Nu de alta, dar, la cât de interesante sunt vremurile, entuziasmul şi performanţa ar putea fi salvatoare.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite