Chopin reloaded

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianistul britanic Sam Haywood va cânta la Bucureşti piesele de referinţă ale „geniului romantismului“. Anul 2010 este, pentru iubitorii muzicii clasice, Anul Chopin, eveniment care marchează trecerea a 200 de ani de la naşterea, pe plaiurile poloneze, a marelui şi îndrăgitului muzician.

Prin urmare, sălile de concert din întreaga lume se întrec a programa diverse spectacole în care să fie prezentată bogata şi fascinanta literatură pentru pian solo scrisă de înzestratul compozitor, fără a uita, bineînţeles, nici de cele două magnifice concerte pentru pian şi orchestră.

Aniversarea celor 200 de ani de la naşterea compozitorului de origine poloneză poartă noroc şi melomanilor români: va fi o ocazie de a-l revedea la Bucureşti pe Sam Haywood, pianistul care, în luna mai a acestui an, l-a acompaniat pe celebrul violonist Joshua Bell în recitalul extraordinar susţinut la Ateneul Român.

La 25 septembrie 2010, începând cu ora 19.00, Ateneul Român va fi gazda unui nou eveniment de ţinută din cadrul Cruciadei Culturii, serie de spectacole iniţiată anul trecut de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST, „cu scopul de a scoate la lumină repere veritabile şi de a aduce la un loc oameni de cultură cu idei şi viziuni comune".

După cum iubitorii de muzică clasică ştiu deja, aşa-zisa Cruciadă a Culturii le-a oferit până acum posibilitatea să-i vadă şi să-i asculte la Bucureşti pe doi mari muzicieni contemporani, violoniştii Sarah Chang şi Joshua Bell, „primele bătălii din cadrul Cruciadei Culturii", după cum îşi amintesc organizatorii.

Chiar dacă promovarea în termeni belicoşi nu este una prea fericită pentru publicul-ţintă al concertelor, în principiu unul deja convins, iniţiativa este lăudabilă şi urmăreşte aducerea la Bucureşti a unor nume importante ale artei interpretative contemporane, cum va fi cazul şi în septembrie cu pianistul britanic Sam Haywood.

Barcarole, nocturne şi scherzo-uri

Artistul va interpreta în concertul de la Bucureşti piese de pe ultimul său album, pe care a avut onoarea de a le înregistra la pianul Pleyel din 1848, pe ale cărui clape a cântat însuşi inubliabilul Frédéric Chopin în urmă cu 160 de ani, în ultimul său an de viaţă. Legătura cu Chopin fiind astfel făcută, desigur că majoritatea programului va fi alcătuită din piese purtând semnătura genialului compozitor romantic, care aparţin în egală măsură patrimoniului cultural polonez, francez şi universal.

Barcarolele, baladele, scherzo-urile, romanţele, nocturnele şi polonezele chopiniene se vor înlănţui în seara de 25 septembrie, spre încântarea urechilor şi a sufletelor melomanilor bucureşteni. Se detaşează din program aşa-numita „Romanţă" (extrasă din Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră), în aranjamentul personal al lui Haywood.

Singurele piese care nu aparţin iubitului lui George Sand vor fi o „barcarolă" de Charles-Valentin Alkan (1813-1888), în deschiderea concertului, şi, spre final, o nocturnă de John Field (1782-1837). Prin urmare, în seara de 25 septembrie, romantismul muzical va pune stăpânire pe fastuoasa sală a Ateneului Român şi, prin extensie, pe lumea artistică bucureşteană.

Bunica l-a făcut să iubească muzica

Pianistul britanic Sam Haywood a cules critici foarte bune peste tot în lume, atât ca solist concertist, cât şi ca partener în recitaluri camerale. În primăvara acestui an, pianistul a început un turneu în America şi Europa alături de violonistul Joshua Bell, turneu care va continua la începutul anului viitor.

Într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical în luna mai a acestui an, Joshua Bell spunea despre Sam Haywood: „Cântă fantastic, are un bun-gust muzical desăvârşit şi este un artist minunat". Tot anul acesta, pianistul britanic a susţinut un turneu în Marea Britanie alături de Steven Isserlis, unul dintre cei mai importanţi violoncelişti ai momentului.

Dragostea lui Sam Haywood pentru muzica clasică s-a remarcat încă de la 4 ani, când a început să înveţe să cânte la pian, inspirat de serile în care asculta discuri vechi de Beethoven alături de bunica sa, în aşa-numitul District al Lacurilor, leagănul preromantismului englez. Primul mare succes l-a avut după nouă ani de studiu susţinut, când a fost desemnat câştigătorul competiţiei BBC Young Musician of the Year.

A urmat, apoi, prestigiosul Premiu Isserlis, oferit de Societatea Filarmonică Regală din Londra, plus o lungă perioadă de studiu la Viena, sub îndrumarea lui Paul Badura-Skoda, unul dintre cei mai mari pianişti contemporani, precum şi la Londra, în cadrul Academiei Regale de Muzică. 

Info

Concert dedicat lui Frédéric Chopin al pianistului britanic Sam Haywood

Unde: Ateneul Român

Când: 25 septembrie 2010, ora 19.00

Bilete: www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Vodafone şi Orange şi în librăriile Humanitas

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite