Chitaristul îndrăgostit de Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai rapizi chitarişti din lume. Este unul dintre cei mai importanţi interpreţi de jazz fusion şi jazz latino. Cu toate acestea, preferă să fie numit în primul rând

Este unul dintre cei mai rapizi chitarişti din lume. Este unul dintre cei mai importanţi interpreţi de jazz fusion şi jazz latino. Cu toate acestea, preferă să fie numit în primul rând compozitor. Al Di Meola va susţine un concert, mâine seară, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Capitală.

După Bucureşti, artistul pleacă pe 12 septembrie, în Germania, la Kreuztal, pe 13, 14 şi 15 septembrie, în Portugalia, la Porto, Aveiro şi Lisabona.

Chitaristul american de origine italiană s-a născut în 1954 şi a crescut în Bergenfield, New Jersey.

În 1971 s-a înscris la Colegiul de Muzică Berklee din Boston, Massachusetts. Primul lui instrument a fost acordeonul, dar i s-a părut dulceag, învechit şi nepotrivit stilului său. Şi nici nu reuşea să-l stăpânească prea bine. Apoi a încercat să se perfecţioneze la tobe. Pasiunea a fost scurtă, pentru că a început să fie la modă chitara electrică şi fiecare tânăr îşi dorea să cânte la acest instrument.

"Nici nu prea puteai să agăţi femei cântând la acordeon. Nici măcar în zilele noastre", a mărturisit Al Di Meola într-un interviu pentru www.jazzreview.com. În 1974, cântăreţul s-a alăturat trupei lui Chick Corea, "Return to Forever", alături de care a evoluat până în 1976. Corea a fost unul dintre marii compozitori care i-au influenţat cariera, alături de Astor Piazzolla.

Di Meola a început apoi să exploreze o gamă largă de stiluri, dar s-a făcut remarcat prin partiturile jazz fusion cu influenţe latino. Chitaristul a câştigat de patru ori premiul "Best Jazz Guitarist", acordat de cititorii revistei "Guitar Player Magazine". Pe lângă o carieră solo foarte prolifică,

Di Meola s-a angajat într-o serie de colaborări de succes alături de alţi muzicieni, precum Stanley Clarke, Jan Hammer, Jean-Luc Ponty. Printre cele mai celebre colaborări ale sale se numără trioul realizat alături de chitariştii John McLaughlin şi Paco de Lucía.

Artistul a înregistrat sau a cântat alături de nume ca Luciano Pavarotti, Phil Collins, Santana, Jimmy Page, Stevie Wonder.

Cum îşi compune piesele

Încă de la începuturile carierei sale solistice, înregistrări precum "Land of the Midnight Sun", "Elegant Gypsy" şi "Casino" s-au numărat printre cele mai bine vândute discuri ale unui instrumentist.

"Câteodată mă uit la un film sau ascult muzică - fac orice ca să mă inspire. Scriu mai mult în Miami, unde am o casă, pe plajă. Îmi place să mă izolez, ducându-mă în acest loc unde începe totul. E un sistem care funcţionează destul de bine.

După 20 de albume, fiecare album nou pe care îl faci este dificil pentru că trebuie să eviţi să te repeţi prea des şi trebuie să încerci să găseşti altceva de spus. Când stau lângă chitara mea, lângă stilou şi hârtie vreau să scriu aşa cum nu am mai făcut-o. Vreau ceva diferit", spune Al Di Meola.

Jazzul nu este tratat la fel de serios aici, în SUA, precum se întâmplă în Europa; europenii îi acordă o importanţă la fel de mare ca muzicii clasice şi totuşi este o muzică americană. Dacă nu ar fi fost Europa, nu ştiu cum am fi putut supravieţui. Când te duci acolo eşti foarte apreciat şi există o mulţime de locuri în care poţi să te exprimi. Poţi cânta în biserici sau chiar în teatre rafinate".
Al Di Meola,
muzician

Supărările unui artist

"Oamenii nu mai au respect pentru virtuozitate. Sunt interesaţi doar de forme ridicole de hip-hop şi oameni distrugători, ca Eminem, cu zero talent. Copiii cresc cu rahaturile astea. Trăim vremuri periculoase, când rahatul se vinde mai mult ca oricând.

E puţin înfricoşător. Oamenii de afaceri care conduc casele de discuri îi glorifică pe aceşti artişti - mai au şi îndrăzneala să-i numească artişti. Nu sunt artişti. În principiu, sunt nişte criminali periculoşi. Nu ştiu să cânte. Nu ştiu să compună. Nu cântă la niciun instrument. Nici măcar nu pot să danseze!", a declarat artistul pentru site-ul "Innerviews".

INFO

Concertul chitaristului Al Di Meola
Unde: Sala Palatului, Bucureşti
Când: Joi, 11 septembrie 2008, ora 20.00
Preţul biletelor: între 50 şi 200 lei

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite