Arhivele ruse pe CD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Oistrach (1908-1974), unul dintre cei mai mari violonişti din toate timpurile Foto: Getty Images
David Oistrach (1908-1974), unul dintre cei mai mari violonişti din toate timpurile Foto: Getty Images

Casa de discuri Brilliant Classics are o colecţie intitulată „Historic Russian Archives“. Vă amintiţi discurile pe vinil din copilăria unora dintre noi pe care scria într-un colţ „Melodia“? Dacă voiam muzică clasică, atunci trebuia să fi auzit de Oistrach, Tretiakov, Sviatoslav Richter…

Între timp, Cortina de Fier a căzut, diversitatea în faţa căreia ne-am trezit a crescut rapid şi în domeniul muzicii, iar posibilitatea de a alege anumite interpretări a devenit practic infinită. Totuşi, uneori ne amintim de acele discuri şi de tihna cu care le puneam pe platanele pick-upurilor pentru a le asculta în camera în care televizorul sau internetul nu ne tulburau.

Văzând recent într-un magazin de la noi un grupaj de CD-uri ce purtau pe frontispiciu titlul „Historic Russian Archives" m-am gândit că asta trebuie să fie. Căutând pe internet, am descoperit că este vorba despre o colecţie Brilliant Classics, casă de discuri ce a preluat cataloagele mai vechi ale principalilor jucători de pe piaţa discografică, deoarece aceştia nu le mai reeditau.

Găsim în catalogul lor multe opere complete, ediţii populare cuprinzând întreaga operă a unui compozitor, colecţii rezervate lui Beethoven, Mozart, Bach şi Rahmaninov. Tot sub logoul lor găsim colecţii de operă dedicate unor legende ale genului, precum Maria Callas, Elisabeth Schwarzkopf, Boris Christoff sau Tito Gobbi. În sfârşit, găsim Arhivele ruse, care cuprind artişti precum Emil Gilels, Evgheni Kissin, David Oistrach sau Sviatoslav Richter, dar şi muzică religioasă de la Tallis la Rahmaninov, o colecţie grupată sub titlul Musica Sacra.

Oistrach, Kissin, Tretiakov

image

Cu siguranţă cea mai impresionantă ofertă este caseta cu 20 de CD-uri cuprinzând exclusiv înregistrări ale lui David Oistrach. Dacă la o recentă anchetă a revistei Gramophone între celebri solişti de muzică clasică, răspunsul la întrebarea „cine este violonistul violoniştilor" răspunsul aproape unanim a fost David Oistrach, această colecţie de discuri este reprezentativă în acest sens. Un artist ideal de înregistrări, Oistrach a lăsat şi o semnificativă moştenire de înregistrări live, colecţionate pentru această serie apărută cu ocazia aniversării centenarului naşterii sale. Descoperim aici chiar şi acele piese pe care le-a cântat în primă audiţie sau care i-au fost dedicate, precum cele două semnate de Şostakovici sau altele de Prokofiev.

Dacă am vorbit despre un monument al istoriei muzicii, aceste preţioase „Arhive ruse" cuprind şi cealaltă extremă, şi ne referim în mod special la colecţia cu înregistrările de tinereţe ale lui Evgheni Kissin, pianist aflat acum la apogeul carierei. Istoria copilului-minune născut la Moscova cu 39 de ani în urmă conţine fenomenalul debut la 10 ani cu Ulyanovsk Symphony Orchestra, urmat de primul recital la Moscova la 11 ani. Revelat scenei internaţionale în 1984, când a cântat şi înregistrat ambele concerte de Chopin cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, Evgheni Kissin este prezent în colecţia de 5 CD-uri „The Early Recordings" atât cu lucrări pentru pian solo sau muzică de cameră, cât şi cu concerte cu orchestră de Mozart sau Prokofiev.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite