Der Spiegel scrie despre refuzul României de a-și asuma pe deplin crimele de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia germană „Der Spiegel" a publicat un articol despre ultimul film documentar realizat de Florin Iepan, Odessa, în care regizorul îi confruntă pe liderii români în privința chestiunii masacrului de la Odessa și, implicit, în privința rolului jucat de România în cadrul Holocaustului.

„Dar într-un loc în care criminalii de război sunt încă lăudați ca eroi naționali", scrie publicația germană, „scopul lui de a obține recunoașterea trecutului rămâne o misiune descurajatoare."

Der Spiegel scrie despre Odessa că ar fi o tentativă unică de asumare a trecutului. Însă filmul lui Florin Iepan e mai puțin despre ceea ce s-a întâmplat la Odessa în toamna anului 1941 și mai mult despre faptul că România de azi încă nu-și asumă acest trecut.

Într-una din scene, Florin Iepan apare încercând să-l abordeze pe Emil Constantinescu la sfârșitul unei conferințe, pentru a-l convinge să-i adreseze câteva cuvinte unui bătrân aflat în spatele său. Fostul președinte se eschivează și pleacă fără a vorbi cu bătrânul de 87 de ani venit de la Odessa. E vorba de Mihail Zaslawski, singurul supraviețuitor cunoscut al masacrului comis de Armata Română în octombrie 1941.

Potrivit articolului, scena de mai sus a avut loc în octombrie anul trecut, chiar în luna în care se împlineau 70 de ani de la masacru.

Citeşte articolul complet despre documentarul lui Florin Iepan pe historia.ro

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite