O navă fără destinaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O navă  fără destinaţie
O navă fără destinaţie

Cui îi este destinat un desen animat despre colonizare şi genocid?. „Bătălia pentru Terra” e prea tezist şi plicticos ca să fie interesant pentru maturi, prea violent şi alienant pentru copii.

Nu ştiu dacă într-adevăr copiii au nevoie să fie hrăniţi cu o doză constantă de entertaiment făcut din dulcegărie şi lumină. Dacă te gândeşti, basmele nu le spun copiilor că monştrii există, pentru că ei ştiu asta deja.

Le spun că monştrii pot fi ucişi (n-am zis-o eu, ci G. K. Chesterton). Dar nu pot să nu mă întreb cui îi este destinat un desen animat despre colonizare şi genocid. Mai ales că nici nu e suficient de inteligent sau de interesant ca să se califice ca o animaţie pentru publicul adult.

Pe o planetă îndepărtată (denumită bizar Terra), cetăţenii extratereştri duc nişte existenţe relativ paşnice, deşi există semne de dictatură represivă care încearcă să controleze informaţia şi descoperirile ştiinţifice. Tânăra Mala (voce Evan Rachel Wood) e prima care observă strania navă apărută în atmosferă.

Atunci când aceasta îşi trimite emisarii, terrienii cred că au venit zeii să-i ia, însă, de fapt, invadatorii vor să-i elimine de pe planetă. Colonizatorii sunt ultimii reprezentanţi ai umanităţii şi caută în univers o nouă casă, după ce Pământul a fost distrus într-un război dintre Marte şi Venus.

Terra e ultima lor şansă de supravieţuire – însă cum ei nu pot respira aerul planetei, vor să se să folosească de maşini ca să-l facă favorabil vieţii, chiar dacă asta înseamnă să ucidă toţi băştinaşii.

O  fabulă  ratată 

Există aici o fabulă interesantă despre coexistenţă şi diversitate biologică, dar ea e blurată de o intrigă ce abia se târâie, de câteva încercări prost ghidate de umor (talentatul David Cross, care joacă un robot, face şi el ce poate) şi de cel mai urât design de personaje de la „The Polar Express” încoace. Toţi umaniozii arată ca nişte blocuri identice (cu excepţia generalului, care parcă-i geamănul lui George W. Bush).

Cel puţin backgroundul arată superb, iar secvenţele de zbor sunt chiar ameţitoare. Distribuţia vocilor e şi ea impresionantă, dar ce folos când actorii sunt puşi să livreze acest gen de replici dureroase: “Întreabă-l, nu-l tortura!” (Mala, rugându-se de un militar  în timpul unei anchete) sau “Creierul meu! E plin de cuvinte!” (Mala, încărcându-şi limba engleză direct în cerebel).

Poate că sunt prea aspră cu această tentativă de animaţie “evoluată” cu aluzii transparente la politica americană recentă. Poate că Pixarul a fixat o ştachetă imposibil de atins. Însă „Bătălia pentru Terra” e prea tezist şi plicticos ca să fie interesant pentru maturi, prea violent şi alienant pentru copii. Cu alte cuvinte, nu are public.

Info

image

Bătălia pentru Terra (SUA, 2007)



Regia: Aristomenis Tsirbas

Voci: Chad Allen, Rosanna Arquette, Mikaila Baumel, Bill Birch

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite