Vară bretonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reuniunea de familie, prilejuită de aniversarea bunicii, din „Le Skylab“
Reuniunea de familie, prilejuită de aniversarea bunicii, din „Le Skylab“

O „felie de viaţă“, din Bretania anului 1979, ne este servită cu şarm de actriţa-regizoare Julie Delpy, în filmul franţuzesc „Le Skylab“ / „Explozie în familie“.

Cu mic, cu mare, personajele - cu toţii, membri ai unei uriaşe familii - se strâng într-un mic sătuc de pe coasta bretonă (se coboară din tren la gara Saint-Malo), într-o zi de weekend din prima jumătate a lunii iulie a anului 1979, pentru cea de-a 67-a aniversare a bunicii Amandine.

Datarea este atât de precisă pentru că se aşteaptă căderea din cer a rămăşiţelor staţiei spaţiale americane Skylab, iar previziunile spun că acestea ar putea ajunge prin vestul Franţei, aşadar în Bretania (evenimentul s-a produs pe 11 iulie 1979, dar deasupra Oceanului Indian). Astfel încât cele 24 de ore care ne sunt arătate de film ar putea fi ultimele din viaţa numeroaselor personaje.

Temperamente latine

În realitate, nimeni nu ia în serios sumbra ameninţare, iar membrii clanului îşi văd de treabă şi de distracţie aşa cum ar face-o în oricare zi normală de vacanţă. Bunici, părinţi, unchi, mătuşi, veri, verişoare şi alte rude - numărul lor e destul de mare, dar cu toţii se văd o dată pe an, în această zi de vară care coincide cu aniversarea „şefei" de clan.

Spectatorului îi e destul de greu să îi descurce, dar se lasă în voia poveştii, căci mai fiecare din personaje are „momentul" său, când naraţiunea insistă asupra lui. Temperamentele sunt latine (nici vorbă de o reuniune de tip nordic, protestant, à la Bergman), astfel încât spiritele se încing repede, mai ales când se ajunge la subiectul delicat al politicii.

Albertine şi sexul

Ca de obicei în astfel de filme, totul este văzut prin ochii unui copil, în cazul de faţă o fetiţă de 11 ani, Albertine - nume cu rezonanţe proustiene. De fapt, ea este cea care, în prezent, la maturitate, îşi reaminteşte totul, în timpul unei alte călătorii cu trenul, de data aceasta împreună cu familia sa.

Aşa cum le stă bine unor latini, majoritatea personajelor mustesc de sexualitate, cel puţin la nivel declamativ. Discuţiile se învârt în jurul sexului, inclusiv în faţa copiilor - valabil şi pentru venerabilele membre în vârstă ale clanului. Copiii nu se lasă mai prejos şi ajung, când sunt singuri, tot la acest subiect vital. Mai mult, ne sunt prezentaţi şi primii fiori erotici ai Albertinei - la adresa unui orăşean care-o face pe DJ-ul în discoteca locală, un efeb pe care-l vede prima oară, ieşind gol din apă, pe plaja rezervată nudiştilor.

Amintiri din copilărie

Astfel de reuniuni de familie sunt experienţe pe care oricine şi-a petrecut copilăria în acei ani le cunoaşte. Mai toate momentele unei astfel de zile sunt marcate: pupăturile de bun-găsit, prânzul în curte, eventual întrerupt de câte-o aversă de ploaie, siesta şi jocul de cărţi de după-masă, partida de fotbal a bărbaţilor, mersul în grup la plajă...

Seara, copiii se duc la discoteca din sat, iar maturii, cu destule pahare la bord, se iau la harţă pe motive politice sau din cauza vechilor antipatii reciproce. Urmează încurcăturile sexuale de peste noapte şi mahmureala de-a doua zi dimineaţă.

Dacă am cerceta, sigur am afla că actriţa Julie Delpy - cu cinci lungmetraje la activ ca regizoare, acesta fiind al patrulea - îşi povesteşte propriile amintiri din copilărie etc. etc. Culoarea temporală este bine marcată, prin muzica unui Joe Dassin („L'été indien") sau a lui Dalida („Bambino"), ori prin lectura revistei „Rahan" de către Albertine. Se fac referiri la filme ca „Toba de tinichea", „Apocalipsul acum", „Războiul stelelor", „Alien". Filmul este corect şi frumos făcut, dar, totuşi, niciuna din temele principale - superficialitatea relaţiilor de familie sau devenirea erotică a fetiţei - nu e tratată în profunzime.

Info

Explozie în familie /Le Skylab
(Franţa, 2011)
Regia: Julie Delpy
Cu: Julie Delpy, Bernadette Lafont, Emmanuelle Riva
Rulează la: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite