Un western science-fiction

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire între  Harrison Ford (stânga) şi Daniel Craig
Întâlnire între Harrison Ford (stânga) şi Daniel Craig

Filmul „Cowboys & Extratereştri“ reuşeşte să-i îndepărteze pe fanii ambelor genuri din care se inspiră: westernul şi SF-ul. Cel mai interesant lucru la acest film este premisa de la care pleacă, dar lipsa de creativitate artistică îl face ca s-o întoarcă împotriva sa.

Ca mai toate sforţările recente ale Hollywoodului, nici acest film nu pleacă de la o idee originală, ci este inspirat dintr-o sursă literară. De data aceasta, este vorba despre un roman grafic de succes (atenţie, a nu se confunda cu comics-urile obişnuite, chiar dacă este vorba tot de benzi desenate), anume „Cowboys and Aliens", creat de Scott Mitchell Rosenberg (acesta este şi producător al filmului, în calitate de preşedinte al Platinum Studios).

Aceasta nu înseamnă nimic: în general, ecranizările după astfel de cărţi au fost considerate nesatisfăcătoare, mai ales cele după textele formidabilului Alan Moore („From Hell", „Liga", „V de la Vendetta", culminând cu „Watchmen", inclus de „Time" pe lista celor mai bune 100 de romane ale secolului, dar adaptat într-un film destul de modest). Pe scenariul filmului „Cowboys & Extratereştri" îşi pun semnătura nu mai puţin de şase persoane, or, de obicei, un astfel de efort colectiv nu prea stârneşte încredere.

New Mexico, 1875

Neavând, aşadar, acces la sursa inspiratoare, trebuie să ne mulţumim cu ce vedem pe ecran, iar ce vedem este destul de „subţire". Aşa cum spuneam, ideea de la care pleacă scenariul filmului este de a mixa, de a combina două genuri cinematografice: westernul şi science-fictionul (mai precis, filmul „cu extratereştri"), ambele emblematice pentru spiritul american şi cinematograful prin care acesta se exprimă.

Acţiunea este plasată la 1875, în New Mexico, într-un oraş „de frontieră", numit Absolution (sic!). Dar, de data aceasta, eroii nu mai fac front comun în faţa atacurilor nemiloşilor indieni (ca în westernurile mai vechi, să le zicem clasice) sau în faţa voracităţii bogaţilor proprietari de pământuri (ca în multe din filmele de gen postbelice), ci ţin piept unei invazii a extratereştrilor nemiloşi. Şi în secolul al XIX-lea, fiinţele venite din spaţiul cosmic au vrut să colonizeze Terra şi - ca în orice film de acest gen care se respectă - au început, unde altundeva, tot pe pământ american. Prin urmare, toate elementele din „reţetarul" unui western ca la carte se află la locul lor: pistolarul misterios, fata frumoasă, băiatul rău şi bogat, colonelul tiranic etc. Plus oraşul pustiu, sub un soare toropitor (de la „High Noon" citire), saloonul şi toată recuzita de gen.

Teroare din cer

Pe de altă parte, atacul „creaturilor înspăimîntătoare căzute din cer cu o viteză uluitoare, aruncând lumini orbitoare cu care răpesc unul câte unul din locuitorii oraşului" (aşa cum le descrie sinopsisul oficial al filmului) este rupt din „Ziua Independenţei" (că doar nu putea fi din „Mars Attacks!"), deşi sursa primă sunt filmele SF naive ale anilor '50, gen Edward D. Wood Jr.

Împotriva acestui inamic misterios şi necruţător, se aliază toate forţele altfel adverse: străinul enigmatic, picat în oraş nu se ştie de unde, localnicii, oamenii colonelului, infractori ordinari şi războinici apaşi. Şi ce-i cu asta? Lipsa de rafinament narativ şi artistic face filmul neinteresant. Regizorul Jon Favreau - la bază actor de comedie - şi-a „făcut mâna" cu superproducţii ca „Zathura" şi cele două „Iron Man", dar platitudinea acestora s-a răsfrânt şi asupra filmului de faţă.

Distribuţia este interesantă: „James Bond"-ul Daniel Craig şi veteranul Harrison Ford (într-un binemeritat comeback, în rolul colonelului Dolarhyde), între ei aflându-se frumoasa Olivia Wilde („Tron: Legacy"). Favreau a respins cu încăpăţânare realizarea filmului în 3D, spunând că westernul nu se pretează unei astfel de tehnici, dar poate că tocmai o asemenea „şmecherie" ar fi făcut pelicula mai interesantă decât acum.

Info

„Cowboys & Extratereştri" / „Cowboys & Aliens"
(SUA, 2011)
Regia: Jon Favreau
Cu: Daniel Craig, Olivia Wilde, Harrison Ford
Unde: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall

Filmul preferat

Alexandru Darie, regizor

Alexandru Darie regizor

CV

- Alexandru Darie (zis şi Ducu Darie) s-a născut pe 15 iunie 1959, la Bucureşti, şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi regizori români de teatru contemporani.
- Este fiul cunoscutului actor de teatru şi film Iurie Darie şi al actriţei Consuela Roşu.
- A studiat regia de teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1983.
- După terminarea facultăţii a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea, iar în 1985 a regizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ „R.U.R.", de Karel Capek.
- Din 1989 a lucrat ca regizor angajat la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Aici a regizat în 1990 „Visul unei nopţi de vară", de W. Shakespeare, spectacol distins cu premiul pentru cel mai bun regizor la prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „I.L. Caragiale".
- În 1992 s-a angajat regizor artistic la Teatrul Bulandra. Seria spectacolelor sale realizate aici în anii '90 a făcut istorie: „Poveste de iarnă", de W. Shakespeare, „Trei surori", de A.P. Cehov, „Iulius Cezar", de W. Shakespeare.
- În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul Teatrului Bulandra.

Top 10 filme care m-au marcat

1. Cetăţeanul Kane (SUA, 1941), regia Orson Welles
2. Fragii sălbatici (Suedia, 1957), regia Ingmar Bergman
3. Fanny şi Alexander (Suedia, 1982), regia Ingmar Bergman
4. Călăuza (URSS, 1979), regia Andrei Tarkovski
5. Apocalipsul acum (SUA, 1979), regia Francis Ford Coppola
6. Matrix (SUA, 1999), regia Fraţii Wachowski
7. A fost odată în America (SUA, 1984), regia Sergio Leone
8. Cu ochii larg închişi (Marea Britanie-SUA, 1999), regia Stanley Kubrick
9. Blade Runner / Vânătorul de recompense (SUA, 1982),regia Ridley Scott
10. Amarcord (Italia-Franţa, 1973), regia Federico Fellini

Top 5 regizori

1. Orson Welles (foto) (1915-1985)
2. Ingmar Bergman (1918-2007)
3. Federico Fellini  (1920-1993)
4. Ridley Scott  (n. 1937)
5. Andrei Tarkovski (1932-1986)

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite