"Ultima legiune"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spartanii lui Leonidas, în versiune romană. Un film cu subiect politic de stringentă actualitate, o comedie cu tentă satirică, o evocare istorică cu iz de legendă din timpuri îndepărtate:

Spartanii lui Leonidas, în versiune romană.

Un film cu subiect politic de stringentă actualitate, o comedie cu tentă satirică, o evocare istorică cu iz de legendă din timpuri îndepărtate: afişul cinematografic de sfârşit de săptămână răspunde unor gusturi din cele mai variate, urmăreşte targeturi diferite, confirmând, o dată mai mult, disponibilitatea marilor studiouri de acoperire a unei plaje cât mai întinse de genuri, în veşnica bătălie pentru box-office. Un adevărat răsfăţ pentru cinefili. Şi când te gândeşti că a fost o vreme când am avut parte de o "secetă" cinematografică cumplită. Parcă nu ne vine să credem…

Anglo-saxonii le spun "sword and sandals", cum ar veni "gladiatori în sandale", italienii, adevăraţii inventatori ai genului, preferă termenul "peplum", după numele îmbrăcămintei specifice pentru femeile romane.

Sunt filme cu decoruri fastuoase (din mucava!) consacrate antichităţii romano-greceşti, aşa cum este şi cazul coproducţiei de faţă, anglo-franco-italiană, inspirată din romanul omonim (pseudo)istoric al scriitorului (tradus şi în română) Valerio Manfredi.

Genul a primit un serios balon cu oxigen ca urmare a succesului neaşteptat înregistrat de epopeea spartană "300", pe urmele căreia "Ultima legiune" ("The Last Legion") calcă vitejeşte, numai că tunicilor greceşti le-au luat locul cele romane, nu că între ele ar fi cine ştie ce deosebire.
Ne aflăm, aşadar, în A.D. 476, al prăbuşirii Imperiului Roman.

După o foarte scurtă domnie (o singură zi în film, zece luni în realitate), ultimul împărat al
romanilor, un băieţaş de numai 12 ani, Romulus Augustus (Thomas Sangster), este detronat şi, împreună cu enigmaticul său tutore, Ambrosinus (Ben Kingsley), trimis în exil într-o fortăreaţă din insula Cipru, de către cruda căpetenie a goţilor, Odoacer (cunoscut în istoriografia noastră ca Odoacru, traducătorul ar fi trebuit să ştie acest lucru!).

Va porni să-l salveze neînfricatul Aurelius (Colin Firth), unul dintre puţinii comandanţi romani care au supravieţuit invaziei barbarilor, împreună cu o mână de fideli şi ajutat de frumoasa războinică Mira (vedeta Bollywoodului, Aishwarya Rai, fostă Miss India).

Precursori ai "Cavalerilor mesei rotunde"

Ajunşi la Roma, salvatorii şi cei salvaţi se vor pomeni însă trădaţi, şi atunci se vor îndrepta spre insulele britanice pentru a căpăta ajutor de la Legiunea a noua, ultima rămasă credincioasă tânărului împărat detronat.

Aici, îi vor aştepta noi aventuri, până la urmă supravieţuitorii falnicului imperiu de odinioară punând bazele puterii viitorului rege Arthur şi a Cavalerilor mesei rotunde. Ultimul împărat va deveni Pendragon, tatăl lui Arthur, sabia făurită pentru Julius Caesar se va transforma în vestita Excalibur, iar magul Ambrosinus îşi va schimba numele în Merlin… Se înfiripă o nouă epocă.

Chiar dacă efectele speciale sunt mai puţin spectaculoase decât în "300" (şi bugetul este mai mic), cei care au gustat faptele de vitejie ale lui Leonidas şi ale luptătorilor săi vor avea cu ce să se delecteze.
Scenele de luptă, filmate în Tunisia şi Slovacia, sunt bine coregrafiate, peisajele suficient de sălbatice, iar ţinuta războinică o prinde de minune pe Aishwarya Rai.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite