Transformers - roboţii care au înnebunit America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CinemaPro, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema, Patria Era de aşteptat: după ce şi-au luat, de la un timp încoace, drept sursă de inspiraţie benzile desenate (Superman, Batman,

CinemaPro, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema, Patria

Era de aşteptat: după ce şi-au luat, de la un timp încoace, drept sursă de inspiraţie benzile desenate (Superman, Batman, Spider-Man), jocurile video (Lara Croft) sau personajele animate (Scooby-Doo), devenise inevitabil ca Hollywoodul să-şi îndrepte atenţia spre lumea fabuloasă a jucăriilor. Nu se spune că în spatele fiecărui adult se ascunde un copil?

Nostalgia copilăriei

Nostalgia copilăriei nu ne-a părăsit niciodată, şi pe acest lucru a mizat, în calitate de producător executiv, Steven Spielberg, când a decis ca, împreună cu regizorul Michael Bay, să facă un film bazat pe... o linie de jucării, care, alcătuită din module articulate, îşi pot schimba forma din roboţi în automobile, avioane ori elicoptere, pentru a reveni apoi într-o clipă la înfăţişarea iniţială. Lansate în 1984 de două companii nipone (Hasbro şi Takara) şi denumite "Transformers", jucăriile au dobândit imediat o popularitate extraordinară în America şi în scurtă vreme au dat naştere la o profuziune de benzi desenate, desene animate, jocuri video, ajungând în prezent film cu personaje reale.

Rezultatul este o fantezie barocă în care reclama ascunsă pentru mărcile auto îşi dă mână cu apelurile la recrutare adresate de US Army, totul asezonat cu înfruntări titanice între forţele binelui şi cele ale răului, în joc fiind, desigur, soarta bietei noastre planete.

Autoboţii contra Decepticonilor

Nu are niciun rost să căutăm în "Transformers - Războiul lor în lumea noastră" (titlul românesc) vreo coerenţă a subiectului, totul este, nu-i aşa, o poveste după gusturile noi ale tinerei generaţii, care constituie marea majoritate a spectatorilor de cinema, atâţia cât mai sunt ei astăzi (în România, din păcate, tot mai puţini). Eroul este un adolescent, Sam (Shia LaBeouf), pasionat de computere şi bucuros nevoie mare că va avea prima lui maşină şi se va putea grovăzi în faţa apetisantei sale colege Mikaela (Megan Fox), dar profund dezamăgit când descoperă că este vorba de un automobil de mâna a doua. De unde să ştie el că maşina e, de fapt, un robot venit din spaţiul cosmic, înzestrat cu uimitoare capacităţi transformiste. El face parte dintr-o rasă de roboţi extratereştri buni - Autoboţii -, care duc de secole o luptă înverşunată cu roboţii răi - Decepticonii - pentru stăpânirea Universului. Şi de unde să ştie adolescentul nostru, căruia nu-i stă mintea decât la computere, fete şi maşini, că el este cel ce deţine cheia acestei lupte, sub forma unei hărţi care indică locul unde se află sursa unei puteri uriaşe ce poate înclina balanţa de o parte sau de alta.

Între timp, un detaşament de soldaţi americani de la o bază din Quatar (aşadar aproape de zonele fierbinţi din Iran şi Irak, aţi priceput aluzia!) se pomeneşte atacat de un elicopter care se transformă cât ai bate din palme într-un robot ucigaş. Concomitent, fişierele top-secret ale Pentagonului sunt descărcate de necunoscuţi. E convocată de urgenţă o conferinţă pentru analizarea situaţiei ("Nu poate fi vorba de iranieni, nu sunt ei atât de deştepţi"), pe fir intercalându-se şi un grup de agenţi FBI cu nervii la pământ, care mai mult încurcă lucrurile.

"Nu există victorie fără sacrificii"

Totul depinde acum de Sam, care realizează înţelesul mottoului familial: "Nu există victorie fără sacrificii". Lozincă patriotardă ce se potriveşte de minune, între noi fie vorba, unei Americi aflate în război, de care pare a fi ajuns tot mai obosită. Aceasta, pe fundalul unei coloane sonore bubuitoare, care face să vibreze scaunele din sală, un alt motiv pentru care adolescenţii vor adora acest film. La premiera care a avut loc în America de Ziua Independenţei, ei şi-au manifestat zgomotos entuziasmul.

Formula magică a lui Spielberg

Producătorul executiv Steven Spielberg (foto), mare iubitor de SF, mărturiseşte că a fost dintotdeauna un fan al "Transformers". "Nu numai că m-am jucat cu jucăriile copiilor mei, dar mi-am cumpărat jucării pentru mine. M-am jucat cu ele, alături de copii, şi am devenit pasionat de ele", spune el, adăugând că a devorat şi benzile desenate cu acelaşi subiect. Amprenta lui asupra filmului se vede clar, cu ecouri evidente din faimosul său blockbuster "ET, Extraterestrul". În fond, ceea ce a făcut a fost să aplice vechea sa formulă: "Să luăm un tânăr simpatic dintr-o familie din clasa de mijloc şi să-l punem să apere nişte extratereştri". Exact aşa procedează şi Sam, numai că de data aceasta extratereştrii sunt roboţi care se pot transforma în maşini şi viceversa, şi doar o parte din ei merită să fie apăraţi, ceilalţi trebuind să fie puşi cu botul pe labe.

"Entuziasm contagios"

La început, cineastul Michael Bay (foto) nu a manifestat entuziasm faţă de propunerea lui Spielberg de a-şi asuma regia noului film, conştient de greutatea unei asemenea misiuni, în condiţiile când "Transformers" se bucură de un asemenea ataşament în rândurile amatorilor de jucării, benzi desenate, jocuri video şi desene animate. Un drum la filiala din Rhode Island a companiei nipone Hasbro, care realizează jucăriile, şi discuţia cu directorul general al filialei, Brian Goldner, l-au făcut să-şi schimbe refuzul iniţial. "Mergând prin halele unde s-au realizat jocurile copilăriei mele, spune el, mi-am dat seama că această companie a luat jocurile în serios", după care adaugă că în persoana interlocutorului său a descoperit un om îndrăgostit nebuneşte de personajele create. "Entuziasmul este contagios".

Din filmografia bogată a lui Bay, amintim "Armageddon", "The Rock", "Pearl Harbor" şi "Băieţii răi 2", care s-au bucurat de mare succes şi în rândul publicului românesc.

Avalanşa efectelor speciale

Echipele de tehnicieni ai filmului au făcut minuni. Pentru asigurarea mobilităţii roboţilor, aceştia au fost construiţi dintr-un număr imens de piese mobile, cam 100.000. Pe de altă parte, compania de efecte speciale "Light & Magic" s-a întrecut pe sine, "transformând" automobilele şi elicopterele în roboţi enormi în numai câteva secunde şi punându-i să interacţioneze cu personaje reale (foto). Niciodată animaţia digitală nu şi-a demonstrat cu atâta brio posibilităţile formidabile. Se poate spune, pe bună dreptate, că actorii în carne şi oase (distribuţia mai include nume cunoscute ca John Voight şi John Turturro) nu sunt decât simple piese de decor pentru efectele speciale!

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite