"Tăişul gloriei": o comedie "răcoroasă" în plină caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile de caniculă sahariană, e bine-venită o comedie care, măcar prin sugestie, ne transpune în lumea asociată cu opusul căldurii sufocante, aceea a volutelor şi a arabescurilor

În aceste zile de caniculă sahariană, e bine-venită o comedie care, măcar prin sugestie, ne transpune în lumea asociată cu opusul căldurii sufocante, aceea a volutelor şi a arabescurilor înscrise pe luciul de gheaţă de tăişul patinelor unor magicieni ai patinajului artistic.

Gâlceavă între campioni Nici nu se poate închipui un contrast mai puternic decât cel existent între doi campioni ai acestui sport, în care îşi dau mâna baletul şi acrobaţia. Chazz (Will Ferrell) este întruchiparea noţiunii de macho, cu un stil unde accentul cade pe forţă, un dependent de sex, care se foloseşte de popularitatea dobândită în sport pentru a adăuga noi cuceriri la palma- resul său amoros şi care se laudă că e singurul patinator de performanţă, posesor nu numai al unor medalii olimpice, dar şi a unor distincţii pentru excelenţă în... filmele porno.

Jimmy (Jon Heder) este exact opusul său. Un tânăr cu înfăţişare şi un stil de patinaj efeminat, cu părul vopsit blond, costume în culori pastelate, al cărui număr favorit imită răsfăţul unui păun. La Olimpiada de iarnă din 2002, ambii sunt răsplătiţi la egalitate cu premiul întâi, numai că, atunci când ajung pe podium, cei doi se îmbrâncesc şi se insultă, căutând să iasă cel mai mult în evidenţă, ceea ce duce la excluderea şi a unuia, şi a celuilalt din viaţa sportivă.

Premieră istorică: dublu masculin la patinaj Urmează o perioadă de decădere. Chazz, veşnit beat, face pe vrăjitorul într-un spectacol pe gheaţă pentru copii, în vreme ce Jimmy ajunge vânzător de patine pentru fetiţe. Până când un admirator al lui Jimmy descoperă o neaşteptată portiţă de scăpare: cei doi au fost excluşi în calitate de sportivi participanţi la concursurile individuale, dar nu şi la cele pentru perechi.

Şi, în consecinţă, pot să revină pe gheaţă, formând prima echipă de dublu... bărbaţi din întreaga istorie a patinajului! Autorităţile competente nu au încotro (nimic în regulamente nu exclude o asemenea eventualitate) şi iată-i pe cei doi puşi în situaţia de a se împăca şi, sub îndrumarea fostului antrenor al lui Jimmy (Craig T. Nelson) şi a unui coregraf special angajat, de a se apuca de treabă.

Ideea nu le surâde deloc actualilor campioni la perechi, un cuplu, frate-soră, care caută să pună beţe în roate noului dublu, încercând să o strecoare pe sora lor mai mică, de care Jimmy dă semne că e îndrăgostit, în patul lui Chazz (ceea ce nu se întâmplă până la urmă).

Săgeţi satirice şi aluzii gay Regizat de un cuplu (Josh Gordon şi Will Speck), care şi-a făcut ucenicia în spoturile comerciale, filmul se vrea a fi şi o satiră la adresa manevrelor oculte din lumea patinajului artistic american, ştiut fiind scandalul imens în care au fost implicate, cu ani în urmă, două celebre patinatoare, Tonya Harding şi Nancy Kerrigton, prima punând la cale o agresiunea împotriva celei de-a doua pentru a o împiedica să participe la olimpiadă.

Despre patinajul artistic se spune, pe drept sau pe nedrept, că aidoma baletului clasic, ar avea o componentă "gay" şi aluziile la această eventualitate abundă în film, care nu e lipsit nici de unele insinuări privind relaţiile incestuoase între partenerii perechii rivale. În ultimul timp, apropourile sexuale, unele grosiere, sunt de altfel nelipsite din comediile americane, ceea ce nu le face recomandate minorilor.

În rest, "Tăişul gloriei" ("Blades of Glory") are unele numere reuşite de patinaj (inclusiv cel în care perechea rivală frate-soră sugerează pe gheaţă idila dintre John Kennedy şi Marilyn Monroe), cu asistenţa de rigoare a computerului. Doar nu se putea pretinde interpreţilor să fie nişte virtuozi ai patinajului...

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite