Supereroii veghează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină criză economică majoră, filme ca „Green Lantern“ sau „Captain America“ transmit americanilor şi restului lumii, la fel ca în anii ’30, mesajul că lumea este protejată de forţe invizibile şi misterioase. Din păcate, primei aduceri pe marele ecran a supereroului Hal Jordan, creat de DC Comics în 1959, îi lipsesc detaliile savuroase care au făcut din „Superman“-ul lui Richard Donner, din 1978, un clasic.

Recenta premieră a filmului „Green Lantern" marchează lansarea celui de-al doilea dintre blockbusterurile cu supereroi ale verii cinematografice 2011 (după „X-Men: First Class", de la începutul lui iunie; îi urmează, la scurtă distanţă, „Captain America: The First Avenger"). Totodată, dacă „X-Men" reprezenta continuarea unei francize Marvel de succes, filmul cu Ryan Reynolds în rolul titular este, practic, prima „instalare" serioasă pentru marele ecran a universului Green Lantern - galerie de supereroi datorată concernului DC Comics (nu alta-i situaţia şi cu Captain America, erou Marvel, precedentele variante pentru cinema, din 1944 şi 1990, fiind complet depăşite în prezent).

Orizontul de aşteptare era foarte mare, ţinând cont de popularitatea genului în Statele Unite, iar cel căruia studiourile i-au încredinţat această responsabilitate este regizorul de origine neozeelandeză Martin Campbell. După o bogată activitate în televiziune, Campbell se poate spune că s-a specializat în revitalizarea de francize cinematografice: două filme cu James Bond („GoldenEye", în 1995, şi „Casino Royale", în 2006, ambele lansând noi figuri - Brosnan, respectiv Craig - pentru agentul 007) sau cele două filme cu spadasinul mascat Zorro - „Masca lui Zorro" (1998) şi „Legenda lui Zorro" (2005), amândouă cu Banderas - stau mărturie. În rolul principal, cel al pilotului de încercare Hal Jordan, a fost ales Ryan Reynolds, tânăr actor de origine canadiană aflat de ceva vreme „pe val".

Principalul supererou din portofoliul DC Comics este Superman, creat în anii '30, şi există o întreagă literatură despre evazionismul pe care acest erou l-a reprezentat pentru naţiunea americană, în anii tulburi ai Marii Crize şi ai războiului. Prima apariţie a unui supererou Green Lantern (pe numele său Alan Scott) a avut loc în iulie 1940, sub semnătura cuplului Bill Finger şi Martin Nodell, dar personajul peliculei actuale este cel de-al doilea „purtător" de lanternă, Hal Jordan, introdus de DC Comics în toamna lui 1959.

Principala diferenţă este că, dacă lanterna şi inelul primei ipostaze a personajului ţineau mai mult de supranatural, de magic (creatorii au combinat „gadget"-uri culturale ca lampa lui Aladin şi Inelul Nibelungilor wagnerian), începând cu Hal, comics-urile Green Lantern au o pronunţată tentă science-fiction. Inelul devine o creaţie tehnologică a Gardienilor Universului, iar pilotul de încercare american Hal Jordan este primul dintre pământeni căruia i se acordă onoarea de a face parte din acest corp „de elită".

Stupiditate în stare pură

Scenariştii variantei 2011 a „Green Lantern" au mixat story-ul iniţial (cum intră Hal în posesia misterioasei Lanterne şi „ucenicia" sa ca Protector, pe îndepărtata planetă Oa) cu secvenţe din aventurile ulterioare ale personajului - cum ar fi înfruntarea cu misterioasa entitate cosmică Parallax, constituită din „frică" pură (creată în 1994, dar ca alter-ego malefic care-l ia în posesie pe Jordan). Răul aşadar nu este precizat, este de esenţă cosmică (nu avem de-a face cu nazişti - alias terorişti islamici -ca-n „Captain America" sau cu genii malefice individuale, precum Lex Luthor în „Superman"), dar, în ultimă instanţă, el poate fi înlocuit cu „cea mai profundă frică" a oricăruia dintre spectatori.

În principiu, acţiunea din „Green Lantern" este de o stupiditate suficient de „bazală" - se desfăşoară la scara întregului Univers, implică salvarea planetei Pământ etc. - încât să aibă doze de farmec şi să suscite interes estetic. Creatorii filmului nu se decid însă între naraţiunea liniară şi banală, cu accent pe spectaculozitatea efectelor speciale, şi micile „pigmentări" ale acestuia (Hal Jordan are crize de slăbiciune şi de autoapreciere, precum un personaj Marvel ca „Spider-Man"-ul Pete Parker; scena dintre eroul mascat şi iubita sa ironizează secvenţele similare din filmele de gen etc.).

Suntem la ani-lumină de „Superman" al lui Richard Donner din 1978, cu Christopher Reeve, ale cărui mici tuşe umane aduse personajelor (vechi, la acea vreme, de 40 de ani) l-au transformat, cu trecerea anilor, într-un clasic (franciza va fi relansată în 2013, de Christopher Nolan şi Zack Snyder, cu filmul „Man of Steel"). Cu toate acestea, este deja programată continuarea „Green Lantern 2", pentru anul 2013.

Info

„Green Lantern" / „Green Lantern 3D: Protectorul Universului" (SUA, 2011)
Regia: Martin Campbell
Cu: Ryan Reynolds, Peter Sarsgaard, Blake Lively, Tim Robbins, Angela Bassett, Geoffrey Rush
Unde: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Movieplex Cinema Plaza Bucureşti, The Light Cinema Bucureşti

2 stele

Filmul preferat

CV

Andreea Bibiri actriţă

image

- Andreea Bibiri s-a născut pe 3 mai 1975.
- Absolventă a Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, este una dintre cele mai apreciate tinere actriţe ale teatrului bucureştean.
- A debutat cu rolul Studenta din „Lecţia" lui Eugen Ionescu.
- A jucat în nenumărate piese, cele mai multe la Teatrul Bulandra: „Căsătoria" de N.V. Gogol, „Unchiul Vanea" de A.P. Cehov (nominalizare la premiul UNITER 2001), „Libertinul" de E.E. Schmitt, „Turandot" de Carlo Gozzi, „Forma lucrurilor" de Neil LaBute (premiul UNITER 2005 pentru cel mai bun rol secundar) şi „Regele Lear" de W. Shakespeare.
- A colaborat cu Teatrul de Comedie pentru „Trei femei înalte" de Edward Albee şi cu Teatrul Green Hours la „Zi că-i bine" de Will Colhurn (nominalizare la premiul UNITER 2001).
- A putut fi văzută şi pe micul ecran, în serialele „În familie" şi „Daria, dragostea mea" şi filmele TV „Răzbunarea", regia Adrian Sitaru, şi „Iubire cu pumnul", regia Ana Mărgineanu.
- A jucat şi în câteva filme de cinema: „Stare de fapt", regia Stere Gulea, „Niki şi Flo", regia Lucian Pintilie, „Damen Tango", regia Dinu Tănase, şi „Offset", regia Didi Danqart.

Top 10 filme care m-au marcat

1. An Angel at My Table (Noua Zeelandă, 1990), regia Jane Campion. Biografia scriitoarei neozeelandeze Janet Frame (1924-2004), cu Kerry Fox în rolul principal.
2. Orlando (Marea Britanie, 1992), regia Sally Potter
3. Naked (Marea Britanie, 1993), regia Mike Leigh
4. Culoarea purpurie (SUA, 1985), regia Steven Spielberg
5. Vorbe de alint (SUA, 1983), regia James L. Brooks
6. Pianul (Noua Zeelandă, 1993), regia Jane Campion
7. Reality Bites / Viaţa pe cont propriu (SUA, 1994), regia Ben Stiller
8. Slaves of New York (SUA, 1989), regia James Ivory
9. Georgia (SUA, 1995), regia Ulu Grosbard
10. Wild at Heart / Suflet sălbatic (SUA, 1990), regia David Lynch

Top 5 regizori

image

1. Jane Campion (foto) (n. 1954)
2. Sally Potter (n. 1949)
3. Isabel Coixet (n. 1960)
4. Trinh T. Minh-ha (n. 1952)
5. Cristiana Nicolae (n. 1943)

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite