Supereroii, scoşi pe tuşă de Superticăloşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supereroii, scoşi pe tuşă de Superticăloşi
Supereroii, scoşi pe tuşă de Superticăloşi

Stop filmelor cu justiţiari, Hollywoodul schimbă macazul în blockbusterul "Wanted" Suntem bombardaţi în ultimele săptămâni de o groază de blockbustere cu supereroi proveniţi din

Stop filmelor cu justiţiari, Hollywoodul schimbă macazul în blockbusterul "Wanted"

Suntem bombardaţi în ultimele săptămâni de o groază de blockbustere cu supereroi proveniţi din benzile desenate americane, de la "Speed Racer" şi "Iron Man" la "Incredibilul Hulk", başca o parodie pe tema acestora.

Acum a venit rândul unei alte pelicule din aceeaşi categorie, numai că de data aceasta în centrul povestirii nu se mai află un personaj benefic, ci, prin contrast (să nu se plictisească lumea de atâţia justiţiari), un superticălos.

Unul din cei care i-au pus cu botul pe labe pe apărătorii dreptăţii şi îşi exercită din culise stăpânirea asupra destinelor tuturor locuitorilor planetei.

Angelina Jolie, Vulpea nefastă...

Va trezi acest artificiu interesul spectatorilor? S-ar putea, mai ales că în distribuţie o regăsim pe una din marile favorite ale publicului, Angelina Jolie.

Ea este Fox (Vulpea), un fel de Catwoman de o sexualitate şi mai agresivă decât originalul, trimisă a unei organizaţii supersecrete "Frăţia" pentru a recruta un ins aparent insignifiant, Wesley Gibson, terorizat de superiori şi dispreţuit de iubită, rol care a fost încredinţat deliberat unui actor mai puţin cunoscut, James McAvoy, care prin înfăţişarea sa fragilă seamănă cu Tobey Maguire (Spider-Man), idee care s-a dovedit cât se poate de inspirată.

Un killer în "adormire"

Fox îi comunică tânărului atât de neajutorat că este fiul unui killer vestit care, aflat în "cupola Frăţiei", a fost ucis de duşmani şi că a moştenit de la acesta puteri tainice extraordinare. Ea îi propune să se alăture şi el acestei organizaţii pentru a-şi dezvolta puterile ascunse şi a răzbuna moartea tatălui.

Stimulat de o parteneră atât de sexy şi pregătit sub supravegherea atentă a liderului "Frăţiei" (Morgan Freeman, excelent ca întotdeauna), "ucenicul" în ale terorii se va transforma într-un asasin fără egal, folosindu-şi insuşirile sale paranormale nu în folosul umanităţii, ci împotriva ei.

Modelul "Matrix", pe dos

În ciuda strădaniilor scenariştilor, nu se poate vorbi, totuşi, de o prea mare originalitate. E lesene de văzut că "Wanted" prezintă similitudini cu "Matrix", filmul-cult al fraţilor Wachowski, numai că - şi în aceasta constă deosebirea - Gibson este exact opusul lui Neo, eroul pozitiv din Matrix, el nu luptă pentru a salva omenirea de sclavia unei superorganizaţii oculte, ci, dimpotrivă, acţionează ca principal pion al acesteia.

Treptat însă va începe să aibă îndoieli asupra poziţiei sale şi va ajunge să descopere un adevăr esenţial: că el însuşi şi nimeni altcineva, inclusiv "sistemul" superticăloşit, este cel care-şi controlează propriul destin.

Debutul unui regizor rus

Mai există şi altceva care merge pe linia originalităţii cu orice preţ, şi anume că regia a fost încredinţată regizorului rus Timur Bekmambetov, cel poreclit "John Woo al Europei răsăritene", autorul "Rondului de noapte", cel mai mare succes de casă din istoria cinematografiei din Rusia. Acum el îşi face debutul cu surle şi trâmbiţe la Hollywood.

Pariul producătorilor

E clar că producătorii lui "Wanted" au mizat, pe lângă schimbarea de macaz amintită, pe lângă prezenţa Angelinei Jolie şi aducerea în prim plan a unui actor necunoscut, şi pe acest atuu, plus includerea în distribuţie a unui actor atât de respectat ca Morgan Freeman, căruia i se alătură şi Terence Stamp, odinioară unul din marii "adversari" ai lui Superman.

Se va traduce această sofisticată strategie de marketing prin rezultatele dorite la box office? Este marele pariu al finanţatorilor noului blockbuster. Să notăm în fine că "Wanted" are premiera în România în aceeaşi zi cu premiera americană, dovadă că (şi) în materie de cinematografie globalizarea nu constituie o vorbă goală.

Unde rulează

Hollywood Multiplex
13.00, 15.15, 17.45, 20.15, 22.45 (sâmbătă şi duminică)
Movieplex
11:15, 13:15, 14:00, 15:30, 17:45, 18:30, 19:45, 20:30, 21:45, 22:30
(sâmbătă şi duminică)
CinemaPro
11:45, 14:00, 16:15, 18:45, 21:15 (sâmbătă şi duminică)
Cityplex
12:30, 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30
(sâmbătă şi duminică)
Patria
13:15, 15:30, 17:45, 20:00 (sâmbătă şi duminică)
Cinema City Iaşi
Sâmbătă: 12.30, 14.45, 17.00, 19.15, 21.30
Duminică: 12.30, 14.45, 17.00, 19.15
Cinema City Timişoara
12.30, 14.45, 17.00, 19.15, 21.30 (sâmbătă şi duminică)

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite