"Regatul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rambo & co împotriva teroriştilor. Rulează la CinemaPro, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Regatul în chestiune este Arabia Saudită, una dintre principalele surse de petrol ale

Rambo & co împotriva teroriştilor.

Rulează la CinemaPro, Hollywood Multiplex,
Movieplex Cinema


Regatul în chestiune este Arabia Saudită, una dintre principalele surse de petrol ale Americii şi în acelaşi timp unul dintre aliaţii, ce-i drept fără prea mare tragere de inimă, ai Washingtonului în lupta împotriva terorismului. Pe de altă parte, şi o zonă în care Al-Qaida acţionează intens în subteran, Osama bin Laden însuşi făcând parte din o bogată familie saudită, care însă acum îl reneagă.

Toate acestea sunt lucruri îndeobşte cunoscute şi ele constituie baza de plecare a filmului intitulat chiar aşa "Regatul" (The Kingdom), care se înscrie în seria de producţii cinematografice recente ("Transfer de captivi", "Speranţa moare ultima", "Leii mor pentru miei", "În valea Elahului") consacrate chestiunii arzătoare a terorismului şi implicării americane în războaiele din Irak şi Afganistan.

Arabia Saudită, rezervorul de petrol al Americii

Pentru a-i pune pe spectatori în temă, secvenţa introductivă a filmului oferă o pilulă rezumativă a istoriei Arabiei Saudite, începând cu descoperirea imenselor zăcăminte de petrol (adică tocmai ce-i interesează pe americani, nu întâmplător fostul preşedinte al Băncii Federale de Rezerve, Alan Greenspan, a recunoscut că la originea intervenţiei în Irak se află aurul negru) şi ajungând la tragedia din 11 septembrie 2001, pusă la cale de Osama.

Există în regatul saudit o colonie numeroasă de americani, în principal petrolişti, împreună cu familiile lor, care, la un sfârşit de săptămână, ies să se destindă la o mică petrecere, un picnic însoţit de o partidă de soft ball - varianta simplificată a sportului naţional american baseballul. Exact ocazia pe care o aşteptau teroriştii pentru a dovedi că, în ciuda pierderilor suferite, îşi păstrează intact potenţialul ucigaş. Deghizaţi în poliţişti locali, câţiva atentatori sinucigaşi, purtători de explozibili, se aruncă în aer, provocând moartea unui mare număr din cei prezenţi, inclusiv doi agenţi FBI.

FBI-ul, în luptă cu birocraţia saudită

E normal ca Biroul Federal de Investigaţii să intre în stare de alertă, agentul Ronald Fleury (Jamie Foxx, câştigătorul Oscarului pentru modul cum a redat pe ecran figura legendarului Ray Charles), împreună cu echipa sa, alcătuită din medicul patologist Janet Mayes (Jennifer Garner, protagonista serialului de televiziune "Alias"), expertul în explozive Grant Sykes (Chris Cooper, şi el laureat al Oscarului pentru rolul din "Hoţul de orhidee") şi specialistul în computere Adam Leavitt (Jason Bateman) se pregătesc să zboare la faţa locului pentru investigaţii.

Se izbesc însă de obstacolele birocratice ridicate din partea saudiţilor, până la urmă echipa primind permisiunea cerută, dar numai cu condiţia de a accepta tutela unui colonel saudit de poliţie (Ashraf Barhom), care pare mai interesat să împiedice ca incidentul să capete proporţii internaţionale decât să dea de urma făptaşilor.

Final exploziv

Echipa are la dispoziţie cinci zile pentru a-şi duce la capăt misiunea, între timp teroriştii pregătesc un nou atac, dar nici eroii noştri nu stau cu mâinile în sân: în ultima jumătate de oră a filmului asistăm la o canonadă infernală, care l-ar face şi pe Rambo invidios. Dacă prima parte e oarecum plictisitoare (parlamentările interminabile dintre autorităţile americane şi cele saudite), în schimb finalul va mulţumi cu prisosinţă pe toţi amatorii de acţiune.

Cine a văzut "Black Hawk Down" (Elicopter la pământ) - unde era vorba de o situaţie similară, numai că evenimentele se desfăşurau în altă parte a lumii, în Somalia - ştie de ce e în stare Hollywoodul pentru a pompa în organismul publicului o doză suplimentară de adrenalină.

Terorismul, o problemă mult mai complicată

Cu alte cuvinte, ceea ce ni se oferă este un film clasic de acţiune, asezonat cu o temă de actualitate, o variantă a veşnicei scheme "good guys versus bad guys". O modalitate simplistă, rezolvată printr-o ploaie de împuşcături, de a aborda problema atât de gravă a terorismului.

Ale cărei rădăcini se află în complexa situaţie din Orientul Mijlociu, în nevoia de securitate a Israelului şi necesitatea creării unui stat independent palestinian, ca şi în frustrările lumii arabe cu demografia ei galopantă. Pe când un film-dezbatere care să atace frontal această mare sfidare din faţa comunităţii internaţionale?

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite