Omul potrivit la locul potrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriam acum ceva vreme, în spaţiul acestei rubrici, despre un om cu adevărat frumos pe care l-am văzut la televizor – Neagu Djuvara.

A fost o apariţie parcă venită de pe o altă lume, într-un spaţiu în care ingredientele frumuseţii sunt considerate silicoanele şi puţinătatea minţii.

După ce a citit textul acela, cineva m-a întrebat: „Chiar, de ce nu scrii în rubrica asta despre oamenii frumoşi pe care-i putem vedea la televizor?" Aş scrie cu mare plăcere despre aşa ceva, numai că vorbim despre o specie pe cale de dispariţie. După ce că sunt extrem de puţini astfel de oameni, numărul lor scade pe zi ce trece. Cine era până mai ieri un om admirabil se dovedeşte a fi fost o jalnică făcătură. Chipul armonios era o simplă mască, iar dincolo de aceasta se afla ceva deloc plăcut vederii.

Este şi cazul lui Constantin Bălăceanu-Stolnici. Despre omul de ştiinţă, academicianul şi descendentul din vechea familie boierească a Bălăcenilor am aflat, la un moment dat, că a fost şi turnător zelos al Securităţii comuniste. Îşi semna delaţiunile cu numele "Laurenţiu".

Cum se-mpacă spiritul aristocrat cu turnătoria de cea mai joasă speţă? Iată că se împacă! De fapt, aristocraţia era doar de faţadă. Se pare că imaginea pe care ne-o livrase, de intelectual fin şi om de calitate, era una falsă, că altul e de fapt adevăratul Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Aşa stând lucrurile, nu am avut nicio surpriză să-l văd pe „distinsul" academician, zilele trecute, participând la emisiunea "Te pui cu blondele?" de la Antena 1. Ştiţi penibilitatea aceea de emisiune urlată de Dan Negru... De data aceasta, invitat era manelistul Costi Ioniţă. După ce invitatul dădea răspunsul, erau luate şi câteva vedete din afara studioului, să răspundă şi ele.

Adică Cerebel (sau, mă rog, CRBL) de la trupa Simplu, impresara de fotbalişti Ana Maria Prodan şi... şi... Constantin Bălăceanu-Stolnici. Mai mult, ironia face ca, la o întrebare despre o expoziţie a lui Constantin Brâncuşi, manelistul Costi Ioniţă să ştie răspunsul, iar academicianul să nu-l ştie.

Vă întrebaţi ce căuta Constantin Bălăceanu-Stolnici într-o asemenea companie şi la o asemenea emisiune? Dacă da, sunteţi în eroare. Aţi fost duşi de nas! Din fericire, unele personaje ajung până la urmă exact acolo unde le e locul. Asta ca să nu mai existe dubii.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite