Nu e ce pare a fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toate prezentările filmului „Shutter Island", citeşti că este vorba despre un şerif federal, Teddy Daniels, care, însoţit de partenerul său Chuck Aule, merge pe o insulă unde e un ospiciu-închisoare, pentru a investiga dispariţia unei femei. Dacă iei lucrurile aşa, este absolut firesc ca filmul lui Martin Scorsese să ţi se pară o aiureală - aşa cum mulţi l-au considerat.

De fapt, „Shutter Island" nu prea este despre o investigaţie a doi şerifi federali pe o insulă, ci despre cu totul altceva. Chiar dacă am face abstracţie de implicaţiile de adâncime sau metatextuale ale filmului, despre citatele pe care le foloseşte la tot pasul Scorsese transformându-şi pelicula într-un soi de eseu de istorie a cinemaului, chiar dacă am lua totul superficial, la un prim nivel, cel al naraţiunii, şi tot nu e cazul să vorbim despre aventurile celor doi agenţi veniţi pe insulă să investigheze.

Asta pentru că, la nivelul lucrurilor povestite, nimic nu e ce pare a fi. Spre sfârşitul filmului ţi se spune că totul a fost un fel de „Truman Show", montat în jurul personajului jucat de Leonardo DiCaprio. Dar dacă nu e aşa şi personajului ca şi nouă, spectatorilor i se serveşte de fapt o cacealma? Oricum ar fi, daca eşti atent la ce se întâmplă în film, realizezi că lucrurile au o explicaţie - într-o direcţie sau în cealaltă (ambele se susţin) - şi că nimic nu e pus aiurea în film. Mă abţin, totuşi, să povestesc care ar fi variantele de „rezolvare" a poveştii, pentru a nu-i afecta pe cei care nu au văzut filmul. Tot ce pot să le spun acestora din urmă este: „Nu aplecaţi urechea la corul de critici care i s-au adus acestui film. Urmăriţi‑l cu atenţie! (Şi după aceea mai vorbim...)".

Info

Shutter Island (SUA, 2009)
Regia: Martin Scorsese
Cu: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer, Michelle Williams, Max von Sydow, Jackie Earle Haley
HBO, miercuri (1 iunie), ora 20.00

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite