"Natură moartă" cu poveşti de dragoste vechi şi noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorul unui Leu de Aur la Veneţia îşi încearcă norocul şi în faţa publicului român. "Natură moartă", al şaselea lungmetraj al regizorului chinez Jia Zhang-Ke, i-a impresionat

Câştigătorul unui Leu de Aur la Veneţia îşi încearcă norocul şi în faţa publicului român.

"Natură moartă", al şaselea lungmetraj al regizorului chinez Jia Zhang-Ke, i-a impresionat pe criticii de film. Nu a surprins pe nimeni premiul câştigat la Festivalul de la Veneţia, de anul trecut. Un binemeritat Leu de Aur. "Still life" (Sanxia haoren) rulează în cinematografele din ţară şi la Cityplex Bucureşti.

A intrat din greşeală în camera altcuiva. I-au atras atenţia obiectele acoperite de praf de pe birou. A avut o revelaţie în acel moment. Regizorul filmului "Natură moartă" ("Still life"), Jia Zhang-Ke, a văzut ceva care l-a mişcat în acele obiecte fără suflet.

"Deodată, mi s-a părut că secretele naturii moarte mi se dezvăluie. Mobila veche, hârtiile de pe masă, sticlele de pe pervazul ferestrei şi decoraţiunile de pe pereţi luaseră toate un aer de tristeţe poetică. Natura moartă reprezintă o realitate pe care o trecem cu vederea. Deşi timpul o afectează în profunzime, rămâne totuşi tăcută şi păstrează secretele vieţii", spune Jia Zhang-Ke.

Nu întâmplător, filmul său este încărcat de secvenţe lente care derulează prin faţa ochilor clipe întregi cu lucruri aparent mărunte dintr-o cameră. Pentru mulţi par plictisitoare scenele lungi, descriptive, însă tocmai acesta este farmecul filmului. La fel a considerat şi juriul Festivalului de la Veneţia, de anul trecut, acordându-i un Leu de Aur.

Două poveşti cu final diferit Filmările la "Still life" au avut loc în partea veche a oraşului Fengjie. Construirea proiectului hidrologic, barajul Trei Defilee, a adus multe schimbări acestui loc. Numeroase familii au fost silite să se mute de acolo. Partea veche a oraşului Fengjie, ce datează de peste 2.000 de ani, a fost demolată şi inundată pentru totdeauna.

Totul e acoperit de ape. Noul cartier nu a fost construit încă. Unele lucruri pot fi salvate, altele, abandonate. Minerul Han Sanming vine la Fengjie să îşi caute fosta soţie pe care nu a mai văzut-o de 16 ani. După întâlnire, hotărăsc să se recăsătorească.

O altă poveste o are în vizor pe infirmiera Shen Hong, care vine şi ea în Fengjie să îşi caute soţul plecat de acasă în urmă cu doi ani. Numai că întâlnirea lor nu aduce un happy-end. Cei doi se îmbrăţişează în faţa barajului Trei Defilee şi, după un ultim dans, renunţă la ideea de a mai fi împreună şi decid să divorţeze.

Camera de filmat nu se concentrează doar asupra eroilor din film, ci surprinde, calm şi în momente lungi, lucruri fără suflet. Dar încărcate de o "tristeţe poetică", după cum spune regizorul

Popcorn

"Van Wilder 2" - Taj revine cu noi aventuri

Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza - Bucureşti În această continuare a filmului "Bal cu scandal", un student american ajunge în Anglia, la un prestigios colegiu. Aici, ceva nu este în regulă: toţi colegii sunt scorţoşi, nişte adevărate capete-seci. Taj (numele complet este Taj Mahal Badalandabad) ştie foarte bine că, dacă vrei, poţi, aşa că le oferă noilor săi colegi un curs de petrecut. Şi cum printre aceştia sunt şi câţiva puşi pe năzbâtii, efectul este devastator: tradiţionalistul colegiu se transformă într-un amuzant câmp de bătălie.

"Condamnaţii" luptelor necenzurate

Go Multiplex - Braşov, Hollywood Multiplex - Bucureşti Jack Conrad îşi aşteaptă execuţia într-o coruptă închisoare din America. El este "achiziţionat" de un bogat producător de televiziune şi dus pe o insulă pustie, unde trebuie să lupte împotriva altor nouă ucigaşi condamnaţi, din toate colţurile lumii. Câştigătorului i se garantează libertatea. Producătorul filmează durele schimburi de lovituri, difuzând luptele, live şi necenzurate, cu ajutorul internetului. Într-unul dintre roluri apare Vinnie Jones.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite