Miss Gish & Miss Bette Davis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricît ar părea de ciudat pentru oricine o vede pe Bette Davis în “Balenele din august”, film din 1987 semnat Lindsay Anderson, rolul de aici nu avea să fie ultimul din prodigioasa ei

Oricît ar părea de ciudat pentru oricine o vede pe Bette Davis în “Balenele din august”, film din 1987 semnat Lindsay Anderson, rolul de aici nu avea să fie ultimul din prodigioasa ei carieră: doi ani mai tîrziu avea să apară într-o prostioară cu alură de telefilm, “Wicked Stepmother”, unde juca o vrăjitoare care, cînd nu se transformă într-o pisică neagră, fumează nonstop. Dar e ultimul rol al lui Lillian Gish, care avea 93 de ani cînd s-a turnat filmul şi care a murit aproape centenară.

Gish fusese descoperită în 1912 de D.W Griffith, jucînd apoi în toate filmele acestuia – printre care cele două capodopere: “Naşterea unei naţiuni” şi “Intoleranţă”. Însă invenţia sonorului avea s-o treacă în şomaj pe actriţa cu aparenţă fragilă şi structură de stîncă, anii `30 fiindu-i cu precădere săraci în filme.

Sporadic, a continuat să joace – în special în seriale de televiziune – pînă cînd, în 1955, Charles Laughton i-a oferit un rol de aur în antologicul “Noaptea vînătorului”. În 1978, o apariţie episodică în ferocele “A Wed-ding” al lui Robert Altman o-nfăţişa în chip de madonă a matriarhatului şi de sfîntă a senectuţii murind senină în toiul pregătirilor/dezastrelor de nuntă, cu părul alb desfăcut pe pernă ca o aureolă...

Şi iat-o, nouă ani mai tîrziu, revenind în filmul lui Anderson: ea este Sarah, sora mai mare a irascibilei Libby (Davis, desigur) şi călăuză înţeleaptă a acesteia în noaptea dinaintea nopţii finale (Libby este oarbă).

Anderson (care-şi făcuse mîna în Anglia, fiind unul dintre reprezentanţii majori ai valului de “tineri furioşi”) era – la 64 de ani – la primul său film în SUA; avea să fie şi ultimul. Lăudat de critică, “Balenele din august” - ecranizare a unei piese de teatru realizate chiar de autorul ei, David Berry – nu era genul de film după care să se omoare americanii: actorii au peste 80 de ani (pe lîngă Gish & Davis mai apar Ann Sothern şi Vincent Price), tonul e melancolic, soarele e-n asfinţit, casa din Maine pare-o albină osificată în chihlimbar. O sonată a deja-spectrelor din “Sunset Boulevard”, 40 de ani mai tîrziu, fără crima de acolo: singura crimă e bătrîneţea.

Info

Balenele din august  (The Whales of August, SUA, 1987)
Regia: Lindsay Anderson
Cu: Bette Davis, Ann Sothern, Lillian Gish
MGM, 22 octombrie, ora 19.50

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite