Londra, capitala cinefilă pentru două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Londra, capitala cinefilă pentru două săptămâni
Londra, capitala cinefilă pentru două săptămâni

Între 14 şi 29 octombrie, în capitala britanică se va derula cea de-a 53-a ediţie a BFI London Film  Festival, care, în acest an, va lansa o serie de distincţii în premieră. Organizat de British Film Institute, Festivalul încearcă, potrivit organizatorilor, să răspundă în egală măsură nevoilor minţii şi ale inimii.

Organizate în nouă secţiuni, filmele propuse de ediţia din acest an a longevivului eveniment, acoperă gusturile a numeroase categorii de public. „Proiecţii speciale“, „Film on the Square“, care grupează pelicule din toate zonele geografice, „Noul cinema britanic“, „Revoluţiile franceze“, „Cinema Europa“, „Cinema din lume“, „Experimental“, „Comori din Arhive“, „Scurtmetraje şi animaţii“ sunt etichetele sub care vor fi grupate multe dintre cele mai aşteptate filme ale acestui moment. British Film Institute va scoate, de asemenea, la înaintare, titluri rare din arhive: de la melodrame Technicolor, până la clasici francezi sau norvegieni şi cinematografie din Venezuela.

De la Jeunet,  la  Mungiu

Printre numele care dau greutate acestei ediţii se numără Claire Danes, Joel şi Ethan Coen, Manoel de Oliveira, Frederick Wiseman, Jean-Pierre Jeunet, Bong Joon-ho, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch şi Shyam Benegal.  „MICMACS“, ultima producţie semnată Jean-Pierre Jeunet, cel care şi-a exersat pofta de suprarealism în „La citée des enfants pedus“ şi în „Amelie“, va fi prezentat alături de cea mai nouă mostră de regie Jacques Audiard, „Un prophète“, anunţat drept cel mai bun film de suspans al anului. Nu va lipsi nici Michael Haneke, al cărui recent „The White Ribbon“ îşi transpune privitorul într-un sătuc al Germaniei protestante.

image

„Un profet“ se anunţă cel mai bun film de suspans al anului



Werner Herzong va fi şi el prezent la Londra, cu „Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans“, din distribuţia căruia fac parte Nicholas Cage, Eva Mendes şi Val Kilmer. Regizorul Claude Chabrol şi veteranul Gérard Depardieu se vor reîntâlni pe ecran, în pelicula „Bellamy“, iar Manoel de Oliveira îşi continuă, la vârsta de o sută de ani, seria de capodopere cinematografice cu „Excentricităţile unei blonde“.

„The Informant!“, cea mai nouă producţie semnată Steven Soderbergh, în care Matt Damon, jucând rolul unui angajat de multinaţională, începe propria cruciadă în numele adevărului. Ultimul film al lui Jim Jarmusch, „The Limits of Control“, promite un mix de acţiune şi suprarealism împănat cu referinţe. Nu vor lipsi nici celebrii fraţi Ethan şi Joel Coen, a căror recentă producţie „A Serious Man“ este un studiu de caz construit în jurul personajului Larry Gopnic.

În ceea ce priveşte cinematografia românească, anul acesta BFI Film Festival îi aduce la Londra pe Cristian Mungiu şi pe Radu Jude. „Amintiri din Epoca de Aur“, filmul omnibus scris de Mungiu, va rula în cadrul secţiunii „Film on the Square“, în timp ce „Cea mai fericită fată din lume“, regizat de Radu Jude, va fi prezentat în cadrul secţiunii „Cinema Europa“. 

Premiere animate

image

„The Limits of Control“, cel mai recent film al lui Jim Jarmusch



Filmele de animaţie vor completa oferta intimidant de bogată a festivalului. Primul lungmetraj animat semnat de Wes Anderson, „Fantastic Mr. Fox“, este o adaptare a poveştii lui Roald Dahl, responsabilul pentru „Charlie’s Chocolate Factory“. Cea de-a doua parte din „Toy Story“, proaspăt ieşită din studiourile Disney, merge în versiune 3D pe urmele lui Woody, cowboy-ul intrat pe mâinile unui colecţionar de jucării.

Clasicul personaj de animaţie japonez, Astro Boy, are la rândul său parte de un remake, semnat de David Bowers. În coproducţia americano-japoneză, Nicholas Cage şi Samuel L. Jackson sunt deghizaţi în personaje cărora le împrumută vocile.

Pe lângă proiecţii – la majoritatea nu se mai găsesc deja bilete -, vor avea loc discuţii, workshopuri şi sesiuni de masterclass susţinute de regizorii invitaţi. Anul acesta, ceremonia de premiere, care va avea loc la 28 octombrie, vor fi decernate mai multe distincţii faţă de ediţiile trecute, distincţii care se adresează atât cineaştilor cu vechime, cât şi debutanţilor.

image

Cele cinci premii vor fi acordate pentru Cel mai bun Film şi pentru Cel mai bun debutant britanic, completate de BFI Fellowship, înmânat pentru realizări considerabile, de Trofeul Sutherland, care îi vizează pe debutanţii în lungmetraj şi de The Times BFI London Film Festival Grierson Award, rezervat realizatorilor de documentare.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite