Koncealovski, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele regizor rus vine pentru prima dată în Capitală, la Festivalul Internaţional de Film „Bucureşti“. Festivalul se defăşoară până duminică, la Cinema Studio, Muzeul Ţăranului Român şi Sala „Elvira Popescu“. Marele regizor va fi prezent la Bucureşti în weekend.

Renumitul regizor Andrei Mihalkov-Koncealovski (73 de ani) a confirmat prezenţa la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film „Bucureşti" (B-IFF), care se desfăşoară în Capitală între 11 şi 17 aprilie. Este a treia oară când cineastul este anunţat ca invitat special al acestui festival, iniţiat şi coordonat de Dana Dimitriu-Chelba şi ajuns la cea de-a şaptea ediţie, după câteva modificări de titulatură şi de concept.

Prima oară, Mihalkov-Koncealovski a fost anunţat în 2007, când trebuia să închidă festivalul, an în care B-EST (cum se numea evenimentul atunci) nu a mai beneficiat decât de prezenţa fratelui regizorului, Nikita Mihalkov, în deschidere. Marele regizor rus(o-american) a acceptat şi anul trecut invitaţia, când a renunţat la un alt eveniment din străinătate pentru a fi prezent la Bucureşti, însă - conform organizatorilor - norul de cenuşă care a perturbat traficul aerian în Europa l-a ţinut departe de România.

Proiecţie-maraton cu „Siberiada"

La Bucureşti, regizorul va ajunge vineri, pentru o vizită de trei zile, împreună cu tânăra sa soţie, actriţa şi prezentatoarea de televiziune Iulia Vîsoţkaia (în vârstă de 37 de ani, interpretă în mai multe filme ale regizorului şi protagonistă în „Gloss", din 2007 - producţie proiectată în exclusivitate în România la ediţia de anul trecut a festivalului). Koncealovski va prezenta publicului bucureştean două dintre cele mai frumoase filme ale sale, de referinţă pentru cinematograful rus: „Unchiul Vania" (1971, ecranizare după A.P. Cehov) şi „Siberiada" (1979, film epopeic, o capodoperă a filmului universal, cu o durată de 4 ore şi 35 de minute).

Cele trei zile ale vizitei regizorului la Bucureşti vor fi dedicate în primul rând studenţilor şi cinefililor. Sâmbătă, 16 aprilie, în incinta Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale" (UNATC), în Sala „Ileana Berlogea", începând cu ora 12.00, maestrul Koncealovski va susţine masterclassul „Life and Its Reflections". În prezenţa invitaţilor şi a mass-media, UNATC îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa.

Ca şi masterclass-ul susţinut de către fratele său, Nikita Mihalkov, şi „Life and its Reflections" se adresează tuturor iubitorilor de film. Accesul în sală va fi permis în limita locurilor disponibile. Descendent al unei familii de scriitori şi artişti din Moscova (tatăl celor doi fraţi a fost autorul textului pentru imnul URSS), Andrei Mihalkov-Koncealovski a devenit celebru cu prima dintre capodoperele sale, „Unchiul Vania" (1971), una dintre cele mai bune ecranizări după Cehov din toate timpurile. A continuat seria filmelor-unicat cu „Siberiada" (1979), o uluitoare epopee distinsă cu Premiul special al juriului la Cannes şi care l-a propulsat spre o carieră la Hollywood, unde a regizat - cu mai mult sau mai puţin succes - filme ca „Maria's Lovers", „Runaway Train", „Duet for One", „Homer and Eddie", „Tango&Cash".

În 1994, regizorul a abordat deschis realităţile post-Gorbaciov din ţara natală prin halucinantul „Riaba, găinuşa mea", amestec de râs amar, patos slav şi mizerie adusă de sistemul sovietic, realizat cu bani francezi şi cu sprijinul marii actriţe Inna Ciurikova. Întors la Moscova după încă un deceniu de succes hollywoodian, Koncealovski a revenit cu un film ambiţios (chiar dacă nu la nivelul care l-a consacrat), „Glyanets" / „Gloss".

Info

Festivalul Internaţional de Film „Bucureşti", ediţia a 7-a
Unde: Cinema Studio, Muzeul Ţăranului Român şi Cinema „Elvira Popescu"
Când: până duminică, 17 aprilie
Website: www.b-est.ro

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite