Jacqueline Bisset, onorată de TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia jubiliară, cea de-a zecea, a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) aduce la Cluj-Napoca şi alţi invitaţi prestigioşi: Lucian Pintilie, Michael York, Pernilla August. Sărbătoarea filmelor se va desfăşura la Cluj, între 3 şi 12 iunie, şi la Sibiu, între 15 şi 19 iunie.

Jacqueline Bisset, una dintre marile frumuseţi ale ecranului european în anii '70-'80, va fi omagiată la TIFF 2011 prin acordarea Premiului Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială în cadrul Galei de Închidere a celei de-a zecea ediţii a festivalului, care va avea loc sâmbătă, 11 iunie. Jacqueline Bisset nu este, însă, doar o mare frumuseţe (care, în plus faţă de multe dintre „idoliţele" de astăzi, avea şi distincţie, şi graţie), ci şi o actriţă în adevăratul înţeles al cuvântului, cu roluri memorabile în câteva dintre filmele cele mai importante ale perioadei: „Locotenentul Bullitt" (1968), de Peter Yates, alături de legendarul Steve McQueen, „Noaptea americană" (1973), unul dintre cele mai speciale filme ale lui François Truffaut, sau „The Deep / Adâncurile" (1977), de acelaşi Peter Yates, alături de Nick Nolte. Acest din urmă film i-a făcut pe cei de la „Newsweek" să declare că Bisset „este cea mai frumoasă actriţă a tuturor timpurilor".

„Ceremonie" cu Bisset

Sub bagheta lui John Huston a jucat în „The Life and Times of Judge Roy Bean" (1972) şi „Under the Volcano" (1984), ecranizare după romanul-cult al lui Malcolm Lowry, care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur. În 1996, Jacqueline Bisset a fost nominalizată la Premiul César, la categoria Cea Mai Bună Actriţă Într-un Rol Secundar, pentru rolul din filmul lui Claude Chabrol, „Ceremonia", şi tocmai acest film - o minunată satiră a mediocrităţii burgheziei (plecând de la un policier de Ruth Rendell!) realizată de marele cineast, recent dispărut - va putea fi vizionat la TIFF, pe data de 11 iunie, la Cinema Florin Piersic, în cadrul unei proiecţii speciale în onoarea actriţei.

Actriţa britanică, în vârstă de 66 de ani, se alătură la cea de-a zecea ediţie a TIFF unei liste mai lungi de personalităţi excepţionale care vor onora prin prezenţa lor această ediţie jubiliară. Astfel, marele regizor român Lucian Pintilie va fi omagiat prin proiecţia integrală a filmografiei sale. O prezenţă rară la festivalurile de film, Pintilie va fi prezent la Cluj în a doua parte a TIFF-ului, începând cu 9 iunie, şi îşi va prezenta trei dintre filme, alese de însuşi autorul lor: „Balanţa", „După-amiaza unui torţionar" şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă". Cariera lui Pintilie, acum în vârstă de 77 de ani, este impresionantă, atât în teatru (în România şi în Franţa), cât şi în cinema.

Catherine Deneuve în filmul „Potiche“, de François Ozon



De la debutul cu experimentul narativ din „Duminică la ora 6", regizorul a evoluat spre un sardonism fellinian, necruţător la adresa tarelor de care au suferit şi suferă compatrioţii săi. Cinefilii (mai ales cei mai tineri dintre ei) nu trebuie să rateze, însă, nici alte briliante din impresionanta filmografie a cineastului, precum „Reconstituirea", „Salonul nr. 6", „De ce trag clopotele, Mitică?", „O vară de neuitat" sau „Tertium non datur".

Un muschetar la Cluj

Un alt invitat special al celei de-a 10-a ediţii este şi britanicul Michael York, în vârstă de 69 de ani, unul dintre actorii anglo-saxoni emblematici ai ultimei jumătăţi de veac. Acesta va primi Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană, decernat, la ediţiile trecute, unor nume precum Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero. June prim al anilor '70, York rămâne de neuitat pentru interpretarea lui D'Artagnan în cea mai bună ecranizare a romanelor dumasiene, cele două filme regizate de Richard Lester în deceniul 8.

Actorul, care va veni alături de soţia sa, Patricia York (un reputat artist fotograf), se va întâlni cu publicul TIFF în cadrul unei proiecţii speciale. Nu trebuie neglijată prezenţa la Cluj, tot în ultima parte a festivalului, a reputatei actriţe bergmaniane Pernilla August (dar şi mamă a lui Anakin Skywalker, în filmele lui George Lucas). Lansată de marele Ingmar Bergman în capodopera sa „Fanny şi Alexander" (1982), actriţa a interpretat-o de două ori pe mama cineastului: în filmul premiat cu Palme d'Or „Cele mai bune intenţii" (1992, ocazie cu care s-a şi căsătorit cu regizorul Bille August, mariaj care s-a destrămat ulterior) - premiu de interpretare la Cannes pentru actriţă - şi în „Confesiuni private" (1996), regizat de Liv Ullmann. Festivalul va prezenta filmul „Beyond" (2010), prin care Pernilla August s-a afirmat ca regizor, o impresionantă dramă de familie, cu multiple accente bergmaniene, dar şi de un şocant naturalism.

Peste 220 de filme vor putea fi vizionate la această ediţie a festivalului clujean (inclusiv pe o scenă în aer liber plasată în cartierul Mănăştur), care se va deschide vineri prin proiecţia comediei „Potiche", scrisă şi regizată de François Ozon, cu Catherine Deneuve, Gérard Depardieu şi Fabrice Luchini. Selecţie bogată şi la Zilele Filmului Românesc (9-11 iunie): 12 lungmetraje, 4 mediumetraje şi 11 scurtmetraje, printre care „Loverboy", „Principii de viaţă" sau „Stopover". Intepretul român premiat pentru întreaga carieră va fi George Motoi, actorul-fetiş al Malvinei Urşianu, care i-a oferit şi cele mai semnificative roluri din carieră.  Peste 220 de filme vor putea fi vizionate la această ediţie a festivalului clujean

Info

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a zecea ediţie
Unde: Cluj-Napoca
Când: 3-12 iunie
Cât: peste 220 de filme
Organizator: Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR)
Detalii: www.tiff.ro

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite