Iubita homosexualului englez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex. Leo Şerban Carrington a fost primul film regizat de dramaturgul britanic Christopher Hampton, autorul scenariului (bazat pe propria lui piesă, la rândul ei bazată pe romanul lui Laclos)

image

Alex. Leo
Şerban

Carrington a fost primul film regizat de dramaturgul britanic Christopher Hampton, autorul scenariului (bazat pe propria lui piesă, la rândul ei bazată pe romanul lui Laclos) de la “Legături primejdioase” – celebrul film al lui Stephen Frears cu Glenn Close, John Malkovich şi Michelle Pfeiffer.

Nu avea să recidiveze – ca regizor – decât de două ori: Hampton, în mod clar, nu e un cineast; e un om de teatru. Faptul că s-a pasionat de povestea Dorei Carrington este însă întrutotul spre lauda lui, căci viaţa acesteia merita – cu prisosinţă – un film.

Dora a fost o pictoriţă foarte bună la vremea ei (începutul secolului trecut), numai că a fost totodată, în ciuda comportamentului ei liber şi dezinhibat, genul de femeie- victimă, gata să se sacrifice pentru ceilalţi şi să-şi pună talentul în cui atunci când aceştia i-o cereau.

Nu poţi să vezi filmul şi să nu te gândeşti la cartea amicei sale Virginia Woolf, “A Room of One’s Own”, care punea degetul pe rana unei întregi epoci: locul femeilor într-o lume a bărbaţilor. Deşi “grupul Bloomsbury” (din care au făcut parte şi Woolf, şi Lytton Strachey - “iubitul” homosexual al Dorei) era unul al intelectualităţii boeme, privilegiată financiar şi cu vederi liberale în materie de moralitate, pilda pe care o dă viaţa Dorei Carrington este că, oricât de “emancipată”, femeia e propriul ei duşman - şi că nimeni şi nimic nu poate opri o femeie să fie victimă dacă asta vrea...

Emma Thompson e absolut fabuloasă în rolul Dorei. Felul în care se topeşte în psihologia acestei femei inteligente, talentate şi cultivate ce-ar fi putut să-i fie bunică, scoţând la iveală fragilitatea ei profundă, sensibilitatea şi umorul ei (ca o platoşă), este demn de cele mai bune performanţe ale acestei mari actriţe.

Numai că – ghinionul lui Carrington contaminând-o pe Thomson – întâmplarea face ca ea să fi primit doar un premiu destul de nesemnificativ pentru rol, în timp ce Jonathan Pryce avea să primească, pentru interpretarea lui Strachey, două – printre care cel de la Cannes. “Carrington” e povestea unei iubiri imposibile, dar e foarte posibil să vă îndrăgostiţi de Dora.

Info

Carrington

Regia : Christopher
Hampton
Cu: Emma Thompson,
Jonathan Pryce
MGM, 24 iunie, ora 9.10

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite