Iron Man Omul de oţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la benzile desenate, acum pe marele ecran Droaia de supereroi cinematografici proveniţi din comicsurile americane - începând cu Superman, Spider Man şi Batman şi terminând cu The

De la benzile desenate, acum pe marele ecran

Droaia de supereroi cinematografici proveniţi din comicsurile americane - începând cu Superman, Spider Man şi Batman şi terminând cu The Fantastic Four, X-Man, Hulk, Silver Surfer, Daredevil, Elektra ori Ghost Rider - s-a îmbogăţit cu un nou personaj, Iron Man, pentru care, din nu se ştie ce motive, traducătorii noştri au preferat echivalentul Omul de oţel, considerând că oţelul e mai "tare" decât fierul.

Un nou personaj marca Stan Lee

Iron Man este titlul unei benzi desenate datând încă din 1963, al cărei scenariu poartă semnătura lui Larry Lieber, nimeni altul decât fratele faimosului Stan Lee (Lieberman), "părintele", originar din România, al multor din supereroii citaţi mai mult (de altfel, ideea personajului aparţine acestuia din urmă, ca un serviciu frăţesc, dacă se poate spune aşa).

E de mirare că până acum Iron Man a scăpat atenţiei Hollywoodului, omisiune, iată, reparată graţie iniţiativei casei editoriale "Marvel", care-şi face cu filmul de faţă debutul şi în producţia cinematografică (regia: Jon Favreau).

Fabricantul de arme reconvertit

Facem aşadar cunoştinţă cu miliardarul Tony Stark, inventator de geniu, fabricant de armament şi playboy impenitent, obişnuit să guste cu poftă din toate plăcerile vieţii. El se află în Afganistan pentru experimentarea unei rachete letale, când se pomeneşte răpit de terorişti, care îi ordonă să reconstituie pentru ei teribila armă.

Fireşte, nu are alt gând decât să evadeze, ceea ce va şi reuşi cu ajutorul unei armuri speciale, construită în secret, şi al unui coleg de detenţie, om de ştiinţă, care-şi va sacrifica viaţa pentru a-i permite lui să scape.

Profund impresionat de acest sacrificiu, Stark hotărăşte să-şi schimbe radical modul său de existenţă. El va renunţa să mai fabrice armament şi îşi va pune priceperea şi mijloacele de care dispune în slujba cauzei binelui, scop în care va perfecţiona armura care i-a ajutat să evadeze.

Un fel de exoschelet, o maşinărie extraordinară, care aduce cu cele din "Transformers", numai că e şi mai puternică, şi mai strălucitoare. Decizia sa o va impresiona pe credincioasa lui secretară, Virginia "Pepper" Potts, în schimb îl va înfuria pe vechiul său partener de afaceri, cu un nume cam straniu, Obadiah Stane. Toate acestea vor duce la un final şoc, o teribilă bătălie aeriană undeva în Orientul Mijlociu.

Un actor talentat, dependent în trecut de droguri

Până aici nimic nou, o nouă aventură de tip popcorn, cum am mai văzut multe. Surpriza o constituie distribuirea în rolul principal al lui Robert Downey Jr., actor pe cât de talentat (a fost nominalizat la un Oscar pentru creaţia sa din "Chaplin"), pe atât de controversat pentru modul său dezordonat de viaţă. Inclusiv înclinaţia spre droguri şi băuturi alcoolice, la care a renunţat după ce ajunsese aproape de marginea prăpastiei.

El reuşeşte să fie extrem de convingător sub înfăţişarea lui Iron Man, jocul său amintind într-o oarecare măsură de cel al lui Johnny Depp în "Piraţii din Caraibe", prin îngroşările deliberate, cu scopuri evident autoparodice.

Este secondat de o distribuţie de prim rang, în rândurile căreia străluceşte Gwyneth Paltrow (secretara sa din film), revenită pe platou după pauza de maternitate. Într-o partitură negativă, pe contre-emploi, Jeff Bridges, complet chel pentru necesităţile rolului, e mai puţin percutant decât de obicei, ceea ce constituie o greşeală a scenariului şi regiei, deoarece, cum se spune în branşă, cu cât ticălosul din film e mai ticălos cu atât mai bun e filmul respectiv. Să nu uităm şi de fugara apariţie, aşa cum ne-a deprins în ultimul timp, a lui Stan Lee însuşi, magicianul benzilor desenate.

Iron Man poate fi socotit o bună deschidere la sezonul blockbusterelor, care va include între altele noul "Indiana Jones", başca "Incredibilul Hulk", "Mumia 3", "Hellboy 2" şi multe, multe altele.

Robert Downey Jr şi-a învins demonii personali

La 15 ani după ce a fost nominalizat la Oscar pentru modul cum a redat pe ecran figura lui Charlie Chaplin şi la şapte ani de la ultimul din multiplele sale stagii de dezintoxicare şi recluziune între pereţii strâmţi ai unei celule de închisoare, Robert Downey Jr, azi în vârstă de 43 de ani, pare a fi apucat în fine pe făgaşul normal al unei cariere artistice la care îl îndreptăţeşte indiscutabilul său talent.

Fiu al unui actor, scenarist, producător şi regizor de filme "underground", de la care a deprins de timpuriu gustul drogurilor, a debutat încă din copilărie într-un rol minor într-una din peliculele tatălui său. La vârsta de 20 de ani s-a alăturat echipei faimosului show tv "Saturday Night Live", unde a imitat cu succes un număr de celebrităţi, între care Elvis Presley.

Apare după aceea, între altele, în rolul unui toxicoman în "Less Than Zero"/"Zero barat", titlu care avea să i se potrivească perfect, pentru că începe să alunece tot mai mult pe panta stupefiantelor şi a alcoolismului. În 1996 a fost surprins complet dezbrăcat la volanul unui Porsche, ceea ce i-a adus o primă arestare. În 1997 este arestat din nou şi trimis la închisoare pentru refuzul de a se supune testului privind prezenţa drogurilor în organism.

Urmează, în ciuda unor încercări nereuşite de dezintoxicare, alte arestări şi sejururi la închisoare. Este concediat după primul sezon din echipa serialului "Ally McBeal", iar Woody Allen e nevoit să renunţe la intenţia de a-l angaja în filmul său "Melinda and Melinda".

Se pare că aceasta a fost picătura care a făcut să se reverse paharul, deoarece, printr-un efort extraordinar de voinţă, a renunţat în fine la paradisurile artificiale şi, mai mult, a acceptat să dea un test, umilitor pentru un actor de calibrul lui, pentru rolul titular din "Iron Man", test pe care, evident, l-a trecut cu brio.

Alături de cea de-a doua sa soţie, producătoarea de film Susan Levin, pare a-şi fi regăsit echilibrul, ajutat în această privinţă şi de practicarea artelor marţiale, care i-au prins foarte bine şi pentru necesităţile rolului din Iron Man.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite