Filmul Mirelei Oprişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O poveste de-a dreptul banală, care se întâmplă la tot pasul în lumea în care trăim: un bărbat ajuns la vârsta mijlocie are o relaţie extraconjugală cu o tânără; în cele din urmă, îşi părăseşte soţia şi copilul pentru a se muta cu amanta.

Şi filmul nu are nici o crimă, acolo, sau măcar o dispută în legătură cu averea, urmată de un proces întortocheat, ca-n producţiile hollywoodiene. Nu e vorba nici de personaje mondene, de tipul Iri & Moni, să stârnească interesul publicului mioritic, avid de cancanuri!... Din fericire, nu e deloc vorba de aşa ceva. Cei care se întreabă de ce s-ar uita la o asemenea poveste ar trebui să ştie că nu povestea contează aici, ci tribulaţiile psihologice ale personajelor (pe care filmul lui Radu Muntean le analizează cu subtilitate). O fi povestea banală, dar în realitate nu e deloc uşor de gestionat, dacă eşti implicat în ea. De gestionat cu ceilalţi, dar mai ales cu tine însuţi.

Dincolo de toate acestea însă, dacă m-ar întreba pe mine cineva de ce trebuie văzut filmul „Marţi, după Crăciun", aş spune că, în primul rând, pentru Mirela Oprişor. Desigur, şi ceilalţi actori din film sunt buni - dar pe Mimi Brănescu sau pe Maria Popistaşu îi ştim deja. Mirela Oprişor, în schimb, e o adevărată revelaţie şi poate tocmai de aceea se detaşează de pluton.

Joacă în rolul nevestei înşelate şi, mai tot filmul, e o prezenţă destul de ştearsă. Până la final, când are o extraordinară intervenţie, de vreo douăzeci de minute, în care-i aruncă soţului infidel totul în faţă. E momentul în care răţuşca cea urâtă se transformă în lebădă. Partitura ei e foarte bine ţinută în frâu şi interpretată nuanţat. Asta, deşi e foarte dificilă: personajul trece prin nenumărate stări contradictorii - de la bunăvoinţă la uimire, disperare şi furie. Iar Mirela Oprişor e exact acolo, cu forţă şi precizie.

E adevărat, „Marţi, după Crăciun" e filmul lui Radu Muntean. Sau al lui şi al celor doi (Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu) cu care a semnat scenariul. Sau al lui şi al celorlalţi actori. Nu le desconsider meritele acestora, dar pentru mine „Marţi, după Crăciun" înseamnă în primul rând cele douăzeci de minute de graţie ale Mirelei Oprişor. Dintre toţi, ea e cea care m-a făcut să mi se taie, pur şi simplu, respiraţia. 

Info

Marţi, după Crăciun (România, 2010)
Regia: Radu Muntean
Cu: Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Maria Popistaşu, Dragoş Bucur, Victor Rebengiuc
HBO, miercuri (23 martie), ora 20.00
HBO, sâmbătă (26 martie), ora 22.45

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite