Filmele româneşti recompensate cu cele mai importante premii la Festivalul de la Salonic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Crişan, regizorul filmului
Marian Crişan, regizorul filmului

Două filme româneşti, "Periferic" realizat de Bogdan George Apetri, şi "Morgen" de Marian Crişan, au fost recompensate sâmbătă seară cu principalele premii ale celei de-a 51-a ediţii a Festivalului internaţional de film de la Salonic.

"Periferic" povesteşte 24 de ore din viaţa unei tinere deţinute ce beneficiază de o zi de libertate pentru a fi prezentă la înmormântarea mamei ale. El a obţinut premiul "Alexandru de Aur", dotat cu un premiu de 20.000 de euro. Ana Ularu, care joacă rolul principal, a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă, menţionează AFP, citat de Agerpres.

"Morgen", ce evocă prietenia dintre un român şi un imigrant turc, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor, cei doi actori ai filmului Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin primind de asemenea ambii premiul de interpretare masculină.

Festivalul, marcat de criza ce loveşte Grecia şi de erori de gestionare ale precedentei conduceri, a fost nevoit să reducă la jumătate valoarea premiilor distribuite în acest an, continuând totuşi să ofere o selecţie de filme foarte bogate, de la tradiţionala panoramă asupra cinematografiei Balcanilor până la omagii aduse acolo celor două femei cineaste Susanne Bier şi Dorota Kedzierzawska, sau încă irakianului Mohamed al-Daradji, care era de asemenea membru al juriului.

Juriul a fost în acest an prezidat de criticul şi cineastul Michel Demopoulos.

Festivalul prevede pentru 2011 să pună mai mult accentul pe cinematograful arab şi al Orientului Mijlociu, deja tradiţional foarte prezent la Salonic, a indicat preşedintele său Dimitris Eipides.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite