Farmecul (in)discret al mătuşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmecul (in)discret al mătuşilor
Farmecul (in)discret al mătuşilor

Travels with my Aunt este ecranizarea unui roman de Graham Greene apărut cu trei ani mai devreme (1969). Iniţial, regizorul George Cukor dorise să-i încredinţeze rolul mătuşii vechii sale interprete şi prietene, Katharine Hepburn; Hepburn a citit romanul, dar l-a considerat mai mult o colecţie de anecdote, aşa că a zis pas.

Apoi, recitindu-l, s-a decis s-o joace pe mătuşa Augusta, dar era în continuare nemulţumită de scenariul lui Jay Presson Allen. Acesta a convins-o să scrie ea însăşi un scenariu, Hepburn s-a înhămat la el şi, după câteva luni de lucru, a produs o variantă finală. Dar studioul, MGM, a refuzat-o, considerând la rândul lui că scenariul actriţei rata tot farmecul romanului.

Temperamentala Hepburn s-a enervat şi a ameninţat MGM-ul cu procesul, apoi s-a răzgândit. În film a mai rămas, se pare, o singură replică scrisă de Hepburn - care nu e creditată pe generic pentru că actriţa nu era membră a ghildei scenariştilor...
Peripeţiile proiectului sunt nimic pe lângă peripeţiile poveştii. Un bancher londonez, Henry Pulling (Alec McCowen), o cunoaşte pe aşa-zisa lui mătuşă, Augusta Bertram, la incinerarea mamei sale.

Augusta îi destăinuie că cea care tocmai fusese transformată în cenuşă nu era mama lui naturală. Apoi îl invită pe Henry să o acompanieze într-un voiaj la Paris - care se continuă, aparent capricios, la bordul Orient Express-ului care îi duce până la Istanbul (locaţiile filmului au inclus, pe lângă Anglia şi Franţa, Italia, Iugoslavia, Turcia, Maroc şi Spania). Apar şi dispar,

image

episodic, un ghicitor african, o hippioată, un fiu natural al Augustei, un deget, respectiv o ureche, ale fostului iubit al mătuşii şi un portret al acesteia, pictat de Modigliani.

În locul americancei

Hepburn, Augusta este jucată de britanica Maggie Smith - pe bună dreptate şi de drept: este filmul ei! Smith jucase până atunci mai mult în filme de televiziune şi, ocazional, în câteva lungmetraje (miss Jean Brodie din ecranizarea după romanul lui Muriel Spark fusese cel mai interesant rol al său), dar era deja o glorie a teatrului. Interpretarea ei şi costumele lui Anthony Powell sunt impecabile.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite