E greu să fii prinţesă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţesa Merida, într-o scenă din film
Prinţesa Merida, într-o scenă din film

Plasată într-o Scoţie mitică, noua animaţie Pixar, „Neînfricată / Brave“, prezintă aventurile prin care se cunoaşte pe sine o bătăioasă prinţesă adolescentă.

De câţiva ani încoace, studiourile de animaţie Pixar ne-au obişnuit să ne ofere în fiecare vară câte un film excepţional, pelicule care practic au redefinit animaţia pentru marele public. Ne-am bucurat astfel de o serie de filme superbe, printre care două capodopere: „Ratatouille" (2007) şi „WALL-E" (2008), precum şi încântătorul „Up" / „Deasupra tuturor" (2009).

Aşa încât orizontul de aşteptare al unei noi producţii Pixar este imens şi cu astfel de „speranţe" a fost întâmpinată şi „Brave" / „Neînfricată", propunerea studiourilor pentru 2012. Chiar dacă, evident, noua peliculă nu se ridică la valoarea celor care au precedat-o, vorbim totuşi de o animaţie Pixar. Adică de un film solid, cu caractere puternice, şi în acelaşi timp capabil să asigure divertismentul de calitate atât de necesar întregii familii.

Evul Mediu timpuriu

Trebuie spus, mai întâi, că este pentru prima oară când un film Pixar are drept personaj principal o eroină, şi încă una umană, o adolescentă (şi încă o prinţesă). Chiar dacă personajele feminine au existat până acum, ele au fost secundare (vezi roboţica EVE din „WALL-E"). De-aici tendinţa pripită de a-l compara cu filmele Disney cu prinţese (gen „Mulan" sau „Prinţesa şi broscoiul").

Filmul este plasat într-o Scoţie arhetipală - a cimpoaielor, castelelor, clanurilor şi a peisajelor nemărginite. Temporal, ne aflăm într-un Ev Mediu timpuriu, ceea ce englezilor le place să numească Dark Ages (epocile de până la cucerirea normandă), dar nu există nicăieri vreo referinţă istorică precisă. Mai mult, este o vreme în care magia (încă) funcţionează şi o vrajă ratată a unei vrăjitoare ratate este motorul care va declanşa acţiunea.

O vrajă nefericită

De fapt, eternul conflict între generaţii, în cazul de faţă mamă-fiică, este mutat aici din prezent în acea epocă îndepărtată. Prinţesa Merida, fiica regelui Fergus şi a reginei Elinor, are o personalitate extrem de accentuată, astfel încât refuză să-şi îndeplinească îndatorirea de moştenitoare a tronului şi să aleagă pe unul dintre stupizii săi pretendenţi, odrasle ale şefilor de clan vasali tatălui ei. Adolescenta intră, prin urmare, în conflict cu iubitoarea sa mamă, a cărei datorie e s-o pregătească pe fată pentru viaţă şi s-o facă să-şi înţeleagă responsabilităţile, ajutând-o astfel să se desprindă de copilărie.

Într-un film obişnuit, ne-am fi aşteptat ca Merida să se urce pe poneiul ei de Shetland, să-şi ia lumea în cap şi să-şi găsească, în cele din urmă, adevăratul ursit. Spiritele care o conduc pe eroină prin pădure par să sugereze, într-adevăr, ceva feeric, dar Merida ajunge, de fapt, la o vrăjitoare decrepită căreia, pripindu-se, îi cere să-i schimbe mama. Rezultatul, nefericit, e că regina va fi transformată într-o ursoaică uriaşă, incapabilă de comunicare verbală. Merida va trebui nu numai să întoarcă vraja îna­poi până nu e prea târziu, dar şi s-o apere pe ursoaică de furia lui Fergus, mutilat, în trecut, de atacul unui astfel de urs.

Ştiu, seamănă cu „Brother Bear", un film Disney drăguţ la vremea lui, dar asemănarea se opreşte aici. Nu-i vorba de descoperirea „inimii de urs", ci de propria descoperire şi a iubirii părinţilor de către o adolescentă. Oricum am lua-o şi cu tot finalul fericit, este o poveste destul de tristă şi de serioasă. Meritul lui „Brave" stă, o dată, în detaliile minuţioase cu care sugerează Evul Mediu (mai rar prezent în cinema în ultima vreme) şi apoi în felul în care e surprins conflictul între fiică şi părinţi, cu replici tăioase şi bine scrise.

Info

Neînfricată / Brave
(SUA, 2012)

Regia: Brenda Chapman, Mark Andrews
Voci: Kelly Macdonald,
Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters
Rulează la: Cinema City Sun Plaza

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite