Dragoste în vremea Belle Epoque

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoste în vremea Belle Epoque
Dragoste în vremea Belle Epoque

Ecranizare după un roman picant şi obraznic, „Chéri“ („Curtezana“) este un agreabil şi sclipitor film de vară. Un deliciu suculent în vremuri de secetă cinematografică. Ultima oară când sublima Michelle Pfeiffer a colaborat cu regizorul Stephen Frears a fost tot pentru un film de epocă – însă atunci era vorba de o capodoperă – „Legături primejdioase“.

Noua lor colaborare e departe de a fi o capodoperă, însă e un agreabil şi sclipitor film de vară, care se întâmplă undeva prin 1900, la sfârşitul perioadei supranumite „Belle Epoque“. 

Învăţăturile unei curtezane

Nu numai regizorul şi starul sunt aceiaşi, ci şi scenaristul Christopher Hampton, care adaptează aici un roman obraznic şi picant al lui Colette: o curtezană trecută de prima tinereţe educă un băiat în ale sexului şi în ale societăţii.

Filmul începe cu o istorie accelerată a epocii şi a celor mai faimoase prostituate, printre care Lea De Lonval (Pfeiffer) şi Charlotte Peloux (Kathy Bates), ambele bogate şi aproape pensionate (Lea este o variantă feminină a lui Valmont din „Legături“ doar că de o cruzime ceva mai tandră).

Sunt vechi rivale, ceea ce adaugă mult umor şi condiment conversaţiei, dar se suportă pentru că nu se au decât una pe cealaltă şi trăiesc în afara societăţii politicioase. Peloux are un băiat de 19 ani (Chéri), interpretat de Rupert Friend, care o îngrijorează – e nepoliticos şi leneş şi o roagă pe Lea să-l ia la sânul ei. Literalmente. Curtezana e fericită să-l educe. Chéri se bucură de averea şi de sexualitatea ei matură.

Narcisistul şi seducătoarea

O pereche neobişnuită, deci. În ciuda vârstei, cei doi sunt parcă făcuţi unul pentru celălalt: ambii sunt sublim de narcisişti, el este un tânăr pierde vară crescut să aibă tot ce-şi doreşte, ea e o mare seducătoare, atentă să ocolească singura capcană a profesiei sale: dragostea.

De fapt, amândoi sunt atât de ocupaţi să se ferească de ea, încât nu observă că deja o trăiesc. Şase ani mai târziu, ei locuiesc încă împreună, dar Peloux are deja alte planuri pentru fiul ei: o căsătorie aranjată. Lea e devastată, însă curând şi tânărul Chéri află că dragostea nu e un lucru de care te poţi debarasa oricând te incomodează. Aşadar, ritualuri amoroase, bani, sex şi putere… Un deliciu suculent în vremuri de secetă cinematografică.

O poveste de dragoste

Dincolo de costumele fabuloase, de reconstituirea luxuriantă şi de atenţia la bani&statut social, pelicula rămâne, fundamental, o poveste de dragoste. Dar iubiţii trăiesc într-o lume claustrofobă, unde tinereţea, frumuseţea şi averea sunt totul, iar judecata altora esenţială.

Cum ar putea supravieţui acestui gen de presiune? Şi Rupert Friend şi Michelle Pfeiffer sunt superbi în roluri – atingerile lor sunt electrice. Filmul nu lasă o impresie durabilă, dar e, printre altele, o reamintire a cât de mult ne-au lipsit Michelle şi intepretările ei rafinate, delicate; de data aceasta, ea se mişcă între comedie şi tragedie, fără să devină ridicolă sau patetică. Dacă oftaţi după o producţie de vară evazionistă, care să fie bine scrisă/filmată/jucată (imaginea Darius Khondji) şi captivantă, iată  soluţia.

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite