Doamna şi compozitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu, nu consider „Coco Chanel şi Igor Stravinski” un film bun, ci doar unul care putea fi bun, dar a fost ratat prosteşte, din lipsa de viziune a regizorului. Este, în principal, vorba despre povestea de dragoste dintre Igor Stravinsky şi Coco Chanel, în Parisul anilor '20.

Prima jumătate de oră promite un film bun, dar din păcate îţi dai seama apoi că a fost scăpat din mână de regizor, care îngrămădeşte fără nici o finalitate tot felul de amănunte din vieţile celor doi (cum ar fi, de exemplu, episodul în care creatoarea de modă alege să facă celebrul parfum „Chanel nr. 5" - fără nici un rost în economia filmului).

Cu toate acestea, lungmetrajul regizorului Jan Kounen merită văzut - şi de aceea îl şi recomand aici. Sunt câteva scene care creează foarte bine atmosfera emigraţiei ruse din Paris (şi în care se vorbeşte chiar ruseşte), sunt reflectate câteva momente de cotitură ale culturii, cum e de exemplu premiera din 1913 a baletului „Le sacre du printemps" („Ritualul primăverii"), când Stravinski a fost huiduit de un public incapabil să înţeleagă discursul muzical inovator, sunt conturate interesant cele două personaje iconice - Chanel şi Stravinski.

Pentru nonconformismul şi stilul voluntar al celebrei creatoare de modă, care se întâlnesc cu felul ursuz şi oarecum provincial al compiozitorului, merită să-ţi pierzi vremea cu filmul ăsta. Altfel, e o dramoletă care nu te duce nicăieri.

Eu am fost cu atât mai dezamăgit de acest film, cu cât aveam şi mari aşteptări. Nu mă omor după madame Chanel, dar Stravinski e unul dintre preferaţii mei. Iar un film bun cu Stravinski chiar mi-aş fi dorit să văd!

Info

Coco Chanel şi Igor Stravinski (Franţa, 2009)

Regia: Jan Kounen

Cu: Anna Mouglalis, Mads Mikkelsen, Yelena Morozova, Natacha Lindinger, Grigori Manukov, Radivoje Bukvic

HBO, duminică, 8 noiembrie, ora 24.00

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite